GUANO PADANO – GUANO PADANO

‘Guano Padano’ is de verzamelnaam voor een collectief gevormd door drie Italiaanse muzikanten, zijnde Allesandro ‘Asso’ Stefana, Danilo Gallo en Zeno De Rossi. Stefana en De Rossi speelden jaren geleden al samen in de begeleidingsgroep van Vinicio Capossela. Danilo Gallo kende De Rossi van de periode waarin ze samen speelden in het ‘El Gallo Rojo’-collectief, een Italiaanse underground jazzformatie.

Met deze titelloze debuutplaat wil Guano Padano het zeer lovenswaardige resultaat van hun samenwerkingsproject aan het bredere publiek laten horen: filmische soundtracks in de stijl van spaghettiwestern-componist Ennio Morricone voor de vele Sergio Leone-films.

Voor dit album wisten ze ook enkele zeer interessante gastmuzikanten uit te nodigen die hun bijdrage aan de cd kwamen afleveren. Zo is Allessandro Alessandroni - de beroemde fluiter op de muziek van Morricone - hier te horen in de nummers “El Divino” en “Bull Buster”. Captain Beefheart en Jeff Buckley-gitarist Gary Lucas speelt dobro op “A Country Concept” en Chris Speed uit Brooklyn speelt op klarinet in een alternatieve versie van “El Divino” die als bonustrack aan deze cd werd toegevoegd.

En de beroemde Bobby Solo – wie kent zijn tearjerker uit de sixties “Una Lacrima Sul Viso” niet meer – zingt op majestueuze wijze een indringende coverversie van Hank Williams’ “Ramblin’ Man”. Op die ene cover na werden alle nummers bovendien gecomponeerd door Gallo en/of Stefana en De Rossi.

Een grote fan van deze instrumentale soundscapes van ‘Guano Padano’ is Calexico-zanger Joey Burns die op platen van zijn groep soms ook wel op deze ingeslagen weg mariachi-achtige muziek pleegt te brengen. Een song als “Epiphany” of “Danny Boy” zou zo op een Calexico-cd kunnen te horen zijn.

Het minste wat je van deze formatie kan zeggen is dat ze een geliefd maar toch zo zeldzaam voorkomende muziekgenre weer volop tot leven hebben weten te roepen. Er is duidelijk nieuwe en sterke competitie op komst voor Ennio Morricone. Je hoeft enkel nog zelf de cowboys en misdadigers bij deze muziek te bedenken om helemaal in de sfeer van deze elf songs te verzwelgen. Een zeer knap stukje muzikaliteit op een klein blinkend schijfje. Het zou ook niet misstaan in uw platencollectie.

(valsam)

 

Artiest info
   
Myspace  

Label : Important Records
Distr. : Bertus