RHETT MILLER – RHETT MILLER

Stewart Ramson Miller II is de officieel geregistreerde naam van Rhett Miller, de Amerikaanse frontman en leadzanger van de alt-countrygroep ‘Old 97’s’. Deze 39 jarige in Austin, Texas wonende muzikant heeft zich doorheen de voorbije jaren naast zijn groepswerk ook een stevige reputatie uitgebouwd als soloartiest via vier soloplaten waarvan “The Believer” uit 2006 de laatste succesvolle realisatie was.

Vanzelfsprekend zijn er nu dan ook heel wat trouwe fans blij dat er nieuw werk van Rhett Miller verschijnt middels een cd met de naar hemzelf genoemde titel. Twaalf vlotte popdeuntjes van een man met een sterk stemgeluid en er uitziend als een jonge twintiger ook nog de juiste looks om de dames vooraan het podium te krijgen tijdens optredens. Alleen jammer dat hij alleen maar om naar te kijken is want Miller is sinds 2002 getrouwd met fotomodel Erica Iahn en de trotse vader van twee kinderen.

Het nieuwe album is een productie van zijn vriend Salim Nourallah die ook de laatste ‘Old 97’s’-cd “Blame It On Gravity” produceerde. Zijn trouwe muziekpartner sinds jaren Jon Brion speelt mee op gitaar en bas. Drummer John Dufilho (van ‘The Apples In Stereo’) en gitarist Billy Harvey completeerden de instrumentale bezetting in de studio.

De eerste single uit “Rhett Miller” is het poppy “I Need To Know Where I Stand” waarin Miller stevig herinnert aan Chris Isaak, zowel qua sound als qua engelachtige zang. Een plaatsje in de hitlijsten zal hiermee dan ook gemakkelijk bereikt worden. Het nummer “Happy Birthday Don’t Die” is een uptempo imaginaire song over hoe de wereld er zou uitzien op het moment dat zijn dochter Soleil haar 100e verjaardag zal vieren.

Erg mooi klinkt ook “Like Love” met een aanstekelijk vlot meezingbaar refreintje. De meeste songs op deze cd zijn uptempo, ritmisch, melodieus en heel poppy. Maar ook in de zachtere ballads “Bonfire”, “Lashes” en het romantische liefdesverhaal “Haphazardly” hoor je wat voor een goede zanger Rhett Miller is en hoe hij ook ernstige teksten kan brengen.

Andere klasserijke nummers zijn “Nobody Says I Love You Anymore”, “Caroline” en “If It’s Not Love”. Daarnaast houden we ook van de drie Elvis Costello-achtige songs “Another Girlfriend”, “Refusing Temptation” en het akoestische “Sometimes”.

Rhett Miller zegt dat de inspiratie voor dit vierde album werd gevonden in het jammerlijke overlijden van zijn grootmoeder en in de zelfmoord van zijn idool David Foster Wallace. Droeve situaties maar daar is eigenlijk niet direct iets van terug te horen in de rock- en popdeuntjes op deze cd, die in de pers algemeen onthaald wordt als het beste solowerk van Rhett Miller tot op heden. Wij kunnen deze bewering enkel maar bevestigen en u dit onderhoudend 40 minuten durende schijfje dan ook warm aanbevelen.

(valsam)
“The front man of ‘Old 97’s’ stands out on top level in his fourth and best solo record. Uptempo, melodic, rhythmic and poppy songs shine brightly next to emotional and heartfelt ballads. All twelve songs on this cd, however, demonstrate the ravishing talents of Rhett Miller as singer and as songwriter.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : ADA Records
Info : Hemifran