HOLY SONS – CRIMINAL’S RETURN

Emil Amos is sinds jaar en dag één van de permanente leden van de formaties ‘Grails’ & ‘Om’. Sinds 1992 pleegt hij onder het pseudoniem “Holy Sons” ook solowerk te brengen. Na het album “Decline Of The West” uit 2006 en “Drifter’s Sympathy” van vorig jaar waarin hij stilistisch behoorlijk afwijkt van het werk met de groepen waarin hij speelt is er nu een opvolger gereleased onder de titel “Criminal’s Return”.

Dat is een behoorlijk depressief album geworden met bittere songteksten die gebracht worden op experimentele geluiden. De uit Portland, Oregon stammende muzikant laat zijn ontgoocheling over zowat alles wat er in deze wereld allemaal gebeurt optekenen in 10 nummers. Drie daarvan dateren al van 2005 en laten vioolspel horen door toenmalig Grails-collega Timothy Horner die daarna voor een solocarrière ging onder de naam M.I.A.

De sound op dit album is bij momenten avant-gardistisch en zou als klankspel kunnen fungeren bij weidse landschapswandelingen tijdens dewelke een moment van bezinning en reflectie gepast zou zijn. Vrij psychedelische geluiden worden op kunstige wijze samengevoegd tot een coherent geheel maar soms leidt dit toch ook tot moeilijkheden om er nog een echte song in te herkennen.

“Criminal’s Return” is wat men noemt een ‘weirdcore’-plaat waarmee Emil Amos voor een natuurlijk verlengde wilde zorgen voor zijn vorige plaat “Drifter’s Sympathy”. Het thema van dit nieuwe album gaat over een crimineel die wordt vrijgelaten na zijn straf te hebben uitgezeten en zich terug een weg moet weten te banen in de nieuw verworven vrije wereld. Dat dit een moeilijk pad vol ontgoochelingen is geworden blijkt uit de meeste tracks uit deze cd. Heel zelden wijkt Amos toch even af van het experimenteren met geluiden en kan je een echte melodielijn terugvinden in iets wat met wat goede wil zelfs een echte song genoemd kan worden. Voorbeelden hiervan zijn “From Now On”, “Fermenting Mind”, “Cruel + Unusual” en afsluiter Chemical Fire”.

Of ‘Holy Sons’ met dit album een breed publiek zal weten te bekoren valt toch wel te betwijfelen. Daarvoor hebben we jammer genoeg te vaak de indruk in een experimenteel geluidslaboratorium te zijn beland. De liefhebbers van een goede song of een vloeiende melodie blijven daardoor spijtig genoeg te vaak op hun honger zitten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Important Records
Distr. : Bertus