WALTER TROUT - UNSPOILED BY PROGRESS - 20 YEARS OF HARDCORE BLUES

Het verhaal achter Walter Trout zal niet bij iedereen bekend zijn. Hier een korte biografie. Walter Trout is in 1951 geboren in Atlantic City, Amerika. Op twaalfjarige leeftijd krijgt hij een gitaar van zijn broer en ondanks dat hij al jaren niet onverdienstelijk trompet speelt, gaat die al snel voorgoed de koffer in. In het begin zijn het vooral de Beatles die hem stimuleren om gitaar te gaan spelen. Ook mensen als B.B. King en Muddy Waters hebben een grote invloed op hem, maar de meeste invloed heeft gitarist Paul Butterfield. In zijn eerste (school)bandjes speelt de jonge Walter echter geen gitaar, maar mondharmonica. In die tijd speelde hij met zijn band in hetzelfde circuit als een andere band, genaamd Steel Mill. De zanger en gitarist van die band was Bruce Springsteen, die later uit zou groeien tot een van de grootste rocksterren van de laatste twintig jaar. Als Walter zestien jaar is, verhuist hij van Atlantic City naar New Jersey en krijgt hij de gelegenheid om als gitarist in een band aan de slag te gaan. Dit is de band van Louisiana Red, waar hij vier jaar mee samenspeelt. In 1973 verhuist Walter naar Los Angeles waar hij een aantal jaren in diverse clubbands speelt. In deze periode doet hij ook enorm veel ervaring op bij artiesten als John Lee Hooker, Joe Tex en Percy Mayfield. In 1979 wordt hij gitarist bij Canned Heat. Vijf jaar speelt hij in die band als hij in 1984 kennis maakt met John Mayall en in zijn band The Bluesbreakers gaat spelen. Ook in deze band speelt hij vijf jaar als hij in 1989 op een avond de zangpartijen van John Mayall overneemt, omdat deze te ziek is om op te treden. Een paar mensen van een kleine Deense platenmaatschappij zijn zo onder de indruk van de zang en het gitaarspel van Walter dat ze hem na afloop aanbieden om een eigen band samen te stellen en een tournee door Scandinavië te ondernemen. Walter denkt twee weken na over het aanbod en neemt op zijn verjaardag ontslag bij John Mayall. Walter stelt een eigen band samen met Jimmy Trapp op basgitaar, Daniel 'Mongo' Abrams op hammond orgel en drummer Leroy Larson. Ze toeren door Scandinavië en nemen in 1990 het eerste album op, genaamd "Life In The Jungle".

Mijn bewondering voor Walter Trout neemt steeds grotere vormen aan. Want hoe slaagt deze muzikant er telkens opnieuw in om tussen de vele optredens die hij jaarlijks wereldwijd verzorgt, nieuwe albums op de markt te brengen? Waar haalt deze workaholic de tijd, energie en inspiratie vandaan? Het zal ongetwijfeld met zijn sobere levensstijl te maken hebben. Uitspattingen zijn hem vreemd. En vooral hecht Trout erg veel aan het geloof. Daaruit put hij waarschijnlijk zoveel innerlijke rust, dat hij tot meer in staat is dan de meeste van zijn collega-musici. Op 24 augustus 2005 overleed bassist 'vanaf het eerste uur' Jimmy Trapp aan de gevolgen van een zware beroerte. Omdat Jimmy al langere tijd ziek was, was er al een vervanger voor hem in de persoon van Rick Knapp. Het album "The Outsider" uit 2008 was Trout's laatste album, zijn zestiende, een bluesalbum, met een iets meer luchtiger sfeer opgenomen met drummer Kenny Aronoff en bassist James ‘Hutch' Hutchinson.

Walter Trout speelt al 20 jaar "Hardcore Blues" en om dit heuglijke feit te vieren verschijnt er op het Provogue label een nieuw album getiteld, "Unspoiled By Progress - 20 Years Of Hardcore Blues". Feitelijk een registratie geworden van waar de blues vandaan komt en waar die heen gaat, waar de blues nu anno 2009 voor staat. Het album bestaat uit nooit eerder uitgebrachte opnames en drie nieuwe studio songs. Misschien wel songs met meer diepgang en variatie dan al zijn vorige platen, en in die zin komt er deze keer meer kunst bij kijken door zijn muzikale reis door het verleden, heden en toekomst van de blues. De muziek blijft natuurlijk bol staan van de krachtpatserij, zoals we van Trout gewoon zijn, maar dat het ook anders kan bewijst hij in het semi-akoestische "Two Sides to Every Story", een pracht van een ingetogen nieuwe song op deze plaat, naast de twee andere "So Afraid Of The Darkness" en "They Call Us The Working Class". Verder vinden we tussen deze 14 tracks veel live tracks, uit de BBC sessies (1990), Bonn Blues Festival (1991), Amsterdamse Paradiso (1991), Leverkusen Blues Festival (1997) en 2 songs uit het laatste live concert van wijlen bassist Jimmy Trapp.

"20 Years Of Hardcore Blues" is gewoon een hommage van Walter Trout aan allen die de blues gespeeld hebben tot één van de puurste muziekstijlen die er maar is. Een 20 jarige jubileum dat u de volgende maand kan meevieren, want onze Amerikaan is weer op tour, stond van de zomer reeds op enkele festivals en nu volgt de "20th Anniversary Tour".

 

Walter Trout Live
15 november 2009 in The Bordeline te Diest
19 november 2009 in Boerderij, Zoetermeer
20 november 2009 in 013, Tilburg
22 november 2009 in Paradiso, Amsterdam
 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Provogue
Distr.: Mascot Records / Bertus