GOV'T MULE - BY A THREAD

Warren Haynes hoeft niks meer te bewijzen, als je zowat vast lid bent van zowel de Dead, Allman Brothers en je eigen band Gov't Mule en bovendien ook nog sporadisch solo optredens doet, ben je niet alleen één van de meest hardwerkende rockmuzikanten, bovendien ook nog één van de belangrijksten, zeker op gitaargebied. Zowat de belangrijkste component van de tegenwoordig gestaag groeiende jamband scène, beroert hij met zijn heze, soulvolle stem en unieke gitaarimprovisaties hele massa’s muziekliefhebbers met zijn live optredens. Daar ligt echter het probleem, nooit heeft hij, ondanks het feit dat de cd's van Gov't Mule ons allemaal erg bevallen het peil kunnen benaderen van de enkele live concerten die we van hem mochten meemaken.

Tot op heden dan, want met "By A Thread" komt hij aardig in de buurt van die live sound. Dit is Gov't Mule ingeblikt op zijn best tot nu toe. Dit is de sterkste, meest gitaargedreven cd uit Warren Haynes carrière. Eerst en vooral, de nieuwe bassist Jorgen Carlsson is de eerste uit het rijtje losse en vaste bassisten, die sinds het overlijden van de spilfiguur en originele bassist Allen Woody komt aanzetten met een even vette en zware bodem, zo kenmerkend voor de eerste Government platen. Eindelijk is het zoeken voorbij, zo lijkt het.

Neem nu bijvoorbeeld de opener "Broken Down On The Brazos" waar hulp komt opdagen in de vorm van een gitaarduet met ZZ Top gitarist Billy Gibbons, een nummer om van te watertanden, heerlijk toch, deze twee gitaarvirtuozen samen duellerend boven de loodzware basis die Carllson neerlegt. "Steppin' Lightly" volgt, met hetzelfde elan, en weer sterk gitaarwerk van Warren Haynes, vooral helemaal op het eind speelt hij hier zowat de sterren van de hemel.

De traditional "Railroad Boy" haalt zijn sterkte dan weer uit het unieke opzwepende samenspel van topdrummer Matt Abts en toetsenman Danny Louis en weer opnieuw die live atmosfeer die hun zo eigen is. Het wordt wel eens meer gezegd, maar hier is 't wel helemaal de waarheid: geen enkele zwakkere song ontsiert deze cd, Warren en de zijnen hebben zich hier werkelijk overtroffen. Zelfs het zachtere werk zoals "Gordon James" en afsluiter "World Wake Up", ware rustpunten tussen de loodzware van de ander songs, geven dat perfecte evenwicht dat de plaat tot één mooi geheel laat samensmelten.

Elke song laat horen dat er werk gemaakt is van de arrangementen én de uitvoering. Het mooiste bewijs daarvan is wel "Any Open Window" de piece de résistance van deze "By A Thread". Warren pijnigt zijn Sunburst gitaar tot bloedens toe en roept herinneringen op aan Jimmy Page's geluid van Led Zeppelin's begindagen. "Frozen Fear" heeft dan weer een Winwood sfeertje, en "Inside Outside Woman Blues", dat op cd al de tien minuten benadert, kan live vermoedelijk wel eens tot het dubbele daarvan uitgroeien. Benieuwd welke "teasers" Warren hierin wel zou kunnen verwerken? Vermoedelijk wel wat Hendrix licks als je deze song hoort.

Met "By A Thread" bevestigt Warren Haynes dat Gov't Mule een groep is die je minstens één keer moet gezien hebben (waarschijnlijk is het dan meteen ook niet je laatste keer). Op 7 november heb je die kans in Hof Ter Lo in Antwerpen, grijp hem!

(RON)


Win Tickets !

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Provogue
Distr.: Mascot Records / Bertus
video