DROPKICK – ABELAY HOTEL

Alt-countrymuziek uit Edinburgh, Schotland. Je zou het niet verwachten maar de vier kerels van de formatie ‘Dropkick’ bewezen vorig jaar al met hun cd “Patchwork” dat ze best een plaats verdienen in het selecte groepje van Amerikaanse formaties in het alt-countrygenre. Wij gaven deze groep in onze recensie alleszins een méér dan voldoende voor die cd uit 2008.

De broers Andrew en Alastair Taylor hebben deze groep al in 1995 het levenslicht laten zien en de allernieuwste plaat “Abelay Hotel” is zelfs al hun negende full-cd maar de echte doorbraak is nog vrij recent te noemen voor ‘Dropkick’ met de cd’s “Dot The i” en “Patchwork”.

Hun muziek bestaat voornamelijk uit catchy en popperige deuntjes waarbij de invloeden van bands als The Jayhawks, Teenage Fanclub, Green Day en de surfsound van The Beach Boys nooit veraf te zoeken zijn.

De vlotjes in het gehoor liggende sound zorgt er voor dat deze formatie met dit album misschien wel eens richting hitparades zou moeten kijken, want dat de meeste songs zo geschikt zijn om op de radio gespeeld te worden staat buiten kijf.

De titel van deze cd vindt zijn oorsprong in de naam van een hotel waarin de groep eerder dit jaar verbleef tijdens een tournee doorheen Spanje. We krijgen dertien songs voorgeschoteld die zich allemaal in dat melodieuze powerpopgenre nestelen. Onze voorkeur gaat uit naar de nummers “Don’t Know Where It Ends”, het vlotte meezingdeuntje “Don’t Dream Of California”, “Red Kite” en ‘Too Much To Say”.

Jammer genoeg is de stemvastheid in enkele nummers - vooral dan bij de tragere songs “Back Of A Postcard” en “Picking It Apart” waarbij de aandacht meer op het zangwerk komt te liggen - niet zo schitterend, maar laat dat vooralsnog een randopmerking wezen. Het in harmonie samen zingen door de broers Taylor gaat hen duidelijk beter af. De stille getuige hiervan is de mooie countrysong “In Tune” waarin alles perfect op zijn plaats zit en die we als beste track willen vernoemen.

Al bij al kunnen we ter afsluiting concluderen dat “Abelay Hotel” toch wel opnieuw een best genietbare plaat van dit Schotse kwartet is geworden.

(valsam)


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Label : Sound Asleep Records