CALEDONIA – WE ARE AMERICA

‘Caledonia’ is een vijfkoppige formatie afkomstig uit het Canadese Halifax en Toronto. Een reden te meer om de wenkbrauwen te fronzen bij het lezen van de titel van hun nieuwste cd. “We Are America” uit de mond van Canadezen klinkt toch even anders dan als het door de originele Yankees zelf wordt uitgesproken.

Deze groep bestaat uit vijf professioneel geschoolde muzikanten die elk een belangrijke bijdrage afleveren aan het finale geluid van de band. Vlotte folk, rock en popsongs die de ene keer op Wilco lijken, daarna weer op Arcade Fire of op de experimentele pop en postrock van een band als Califone.

Met songs die thema’s behandelen als de dood, ouder worden, onzekerheid, het verlaten van je thuis en het verlangen om terug naar het warme nest te keren, boren de heren van ‘Caledonia’ een brede variëteit aan onderwerpen aan.

Toch valt er geen zwaarmoedige noot te beluisteren op “We Are America” en wisselen de muzikale ritmes zich even snel af als de songthema’s. Er zit swingende popmuziek in “Restless Year” en “Friday Night Rock Song”, pure gitaarrock in “We Are America”, zachtjes deinende reggae in “The Plague” en in “The Victim”, country in “Scott’s House” en in het afscheidsnummer “I’m Tired” en afwisselend melodieuze en scheurende gitaren in de postrocksongs “Burning The Day”, “Too Old” en in de zweverige ballade “Light Rock Station”. Het instrumentale honky-tonk pianostukje “Leaving Ian In New Orleans” probeert de luisteraar even helemaal op het verkeerde been te krijgen maar dat wordt daarna al snel gecorrigeerd in het door keyboards, snerpende gitaren en harde drums gedragen instrumentale nummer “Same Old Lies”.

Een speciale vermelding willen we reserveren voor de song “Winter Drips From Trees”, een monotone postrocksong met repetitieve drummachine beat waarin gastzangeres Tanya Davis een emotionele tekst als ‘spoken word’ declameert. Dit is absoluut een hoogtepunt op “We Are America”, een cd die geen enkel zwak moment vertoont en door zijn grote diversiteit een breed publiek zou moeten kunnen aanspreken. De zeer mooie stem van zanger en componist/tekstschrijver Steven Gates is de rode draad doorheen de 14 nummers op deze schitterende debuutplaat.

Wij zijn alvast grote fans geworden van ‘Caledonia’ en zetten deze cd dan ook graag plechtig bij in onze persoonlijke platencollectie want we zullen het schijfje nog vaak nodig hebben om opnieuw te spelen gedurende de volgende weken.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  


Info
: Killbeat Music