ARCHIVE – CONTROLLING CROWDS PART IV

‘Archive’ is een muzikaal collectief uit Londen - bestaande uit Darius Keeler, Danny Griffiths, Pollard Berrier, Rosko John, Dave Pen, Maria Q, Smiley, Steve Harris en Jonathan Noyce – dat zich gespecialiseerd heeft in een muzikale richting die we best kunnen omschrijven als trip hop, progressieve rock en voornamelijk op elektronica gebaseerde instrumenten gespeelde muzikale exploratiereizen.

De groep werd in 1994 door Darius Keeler en Danny Griffiths opgericht en de jonge rapper Rosko John zorgt voor de vocale ondersteuning bij hun sfeervolle muziek. Hun eerste cd ‘Londinium’ uit 1996 vulde een leemte op in de toenmalige muziek, een gat dat nadien verder werd opgevuld door een groep als ‘Massive Attack’.

In de daaropvolgende jaren verschenen er nog 4 studioplaten van ‘Archive’ die met wisselend succes in de vakpers werden gerecenseerd. De groep kwam nog één keer volop in de schijnwerpers te staan toen ze in 2003 de filmmuziek voor de Franse productie “Michel Vaillant” over de beroemde stripheld en autoracer mochten schrijven.

Er bleken intussen ook heel wat persoonlijke problemen te bestaan tussen de groepsleden en hun toenmalige zanger Craig Walker die in 2004 officieel uit de groep werd gezet en vervangen werd door Dave Pen, de zanger van de groep ‘Birdpen’. Tegelijkertijd vervoegde een tweede zanger de groep met Pollard Berrier (van de Oostenrijkse groep ‘Bauchklang’), die ook nu nog meestal de lead vocals voor zijn rekening neemt. Intussen is er met Maria Q ook een zangeres toegevoegd ter vocale ondersteuning van de mannelijke zangers. Na de cd “Lights” kwam de band opnieuw volop in de belangstelling en in 2007 brachten ze een goed verkopende dvd uit van een live optreden in Parijs.

Begin dit jaar verscheen dan het album “Controlling Crowds Part I-III” en de single “Bullets” waarmee Archive gedurende meerdere weken in de Europese hitlijsten aanwezig was. Daar wordt nu een geslaagd vervolg aan gebreid met de cd “Controlling Crowds part IV” waarop elf tracks een logische voortzetting van de sound uit de vorige plaat moeten verzorgen. Er is overigens ook een ‘special edition’-pakket verschenen met beide cd’s in één geheel voor wie de eerste zou gemist hebben.

De zweverige elektronische geluiden van synthesizers en drumbeats weven zich rondom een catchy melodie waarop één van de drie zangers meestal monotone vocalen produceert en ‘Archive’ zijn trip hop stempel getrouw blijft weergeven. De meest commerciële song uit het album is “The Empty Bottle” en werd alvast op single uitgebracht. ‘Archive’ geniet met deze single momenteel van heel wat airplay bij de nationale radiozenders. Andere vlottere nummers zijn “Pills”, “Lines” en “Pictures”.

Dit album is echter geen gemakkelijk voer voor muziekliefhebbers want enkele keren dalen de bandleden mijlendiep af in de duistere kelders der experimentele geluiden. Futuristische klanken afgewisseld met ijl zangwerk is niet iets wat je tegenwoordig dagelijks op de radio te horen krijgt.

Toch zijn we er van overtuigd dat er heel wat liefhebbers voor dit soort alternatieve muziek te vinden zijn en het is dan ook bij hen dat we “Controlling Crowds part IV” graag willen aanbevelen. De fans kunnen de band binnenkort overigens ook live gaan bekijken in de ‘Melkweg” in Amsterdam op 15 januari 2009 en twee dagen later op 17 januari in de Brusselse ‘Ancienne Belgique’.

(valsam)

ARCHIVE LIVE
15.jan.2010 20:00 - Melkweg, Amsterdam
17.jan.2010 20:00 - Ancienne Belgique, Brussel

 

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Warner Music