KING AUTOMATIC – IN THE BLUE CORNER

De uit het Franse Nancy afkomstige éénmansformatie ‘King Automatic’ komt op de proppen met een derde cd “In The Blue Corner” waarop hij probeert om een antwoord te formuleren op een existentiële vraag: ‘waar ligt de toekomst van de rock’n’roll in de 21e eeuw?’.

Dat we niet eindeloos kunnen verdergaan met het herkauwen en recupereren van de driekwartsmaten die doorheen de voorbije decennia door achtereenvolgens Jerry Lee Lewis, The Ramones en The Cramps werden geproduceerd ligt daarbij voor de hand.

Het antwoord van ‘King Automatic’ op deze vraag ligt in het vermengen van Jamaïcaanse ritmes, R&B en bebop met die simpele rocksound. Of hiermee dit wereldprobleem opgelost zal zijn blijft natuurlijk nog de hamvraag. Want met deze voor een Zwitsers label uitgebrachte plaat lijkt ‘King Automatic’ alvast niet voor de simpelste weg gekozen te hebben.

Midden de jaren ‘90 begon deze muzikant als drummer bij de Franse punkgroep ‘Thundercrack’ maar al gauw besloot hij om het helemaal op z’n eentje te proberen als ‘one man band’. Met een simplistische mix van een Farfisa-orgeltje, drums, percussie en gitaar creëerde hij zijn eigen sound waarop hij zelfgepende teksten zingt, of eerder declameert want echt zingen kan je dit moeilijk noemen.

Bijwijlen klinkt alles als een demo met een punkerig geluid en onverzorgd gekweel en moeten we concluderen dat dit volgens onze bescheiden mening wellicht toch niet de toekomst van de rock’n’roll zal gaan uitmaken. In andere meer verzorgde tracks horen we dan weer wat ‘Stray Cats’-achtige rockabilly zoals in “King Takes Queen” of “There Goes George”, rauwe underground punk à la Alan Vega in “Let’s Have A Party” en “Moodswings” of reggae- en skamuziek in het enige Franstalige nummer “Le Redresseur De Torts” of in “Mighty Sword Of Truth”.

Live blijkt deze man op zijn ééntje voor smakelijk entertainment te kunnen zorgen en een ware belevenis te zijn. Na het beluisteren van deze cd zijn we bereid om hem nog even het voordeel van de twijfel te laten, maar eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat we zeker nog niet helemaal overtuigd werden door de 14 tracks op deze cd “In The Blue Corner”.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Voodoo Rhythm Records