JENEE HALSTEAD – THE RIVER GRACE

Het altstemmetje van countryzangeres Jenee Halstead kleurt op een prachtige wijze de tien liedjes die werden opgenomen voor haar debuutplaat “The River Grace”. Deze dame stamt origineel uit Massachusetts maar verhuisde enkele jaren geleden naar Boston om haar muzikale carrière uit te bouwen.

In het meegestuurde promoblad wordt haar stem vergeleken met een mix van vleugjes Emmylou Harris, stukjes June Carter en flarden Patty Griffin. Eerlijk gezegd horen we geen van deze drie dames overheersend terug in de liedjes op dit album. Daarmee willen we zeker niet zeggen dat Jenee Halstead geen mooie stem heeft maar we willen haar eerder een eigen geluid toewijzen dan verder in te gaan op de referenties die haar worden toegemeten door de handige promotiejongens.

Als wij Jenee Halstead met een andere zangeres zouden moeten vergelijken denken we in eerste instantie aan iemand als Jann Arden of Shawn Colvin omdat zowel haar stemtimbre als de songstijl zeer nauw aanleunt bij het werk van deze dames.

De nummers op dit album zijn allemaal van eigen makelij en voor enkele tracks kreeg dit talent compositorische ondersteuning van muzikanten die ook meespeelden voor de opnamen van deze liedjes. Producer Evan Brubaker schreef zo mee aan één van de mooiste tracks op “The River Grace”, zijnde de song “Dusty Rose” dat naast de titeltrack deze zangeres vocaal op haar sterkst laat horen.

Jenee Halstead besteedt ook veel aandacht aan de songteksten waarin ze heel wat persoonlijke ervaringen verwerkt. In het liedje “Nick Drake” eert ze overigens één van haar muzikale voorbeelden die ook evenveel aandacht aan de tekst schonk als aan de melodie, een principe dat deze zangeres ook hanteert.

Het tragische verhaal in de ballade “Darkest Day” lijkt zo fragiel en broos maar wordt zeer overtuigend gebracht en gelukkig maar dat er ook wat vrolijkheid in enkele songs te beluisteren valt. Zo vormen “Before I Go”, “River Grace” en “Skipping Stones” een welkome afwisseling tussen alle dramatiek door die verwerkt zit in songs als “Deep Dark See”, “Darkest Day”, “Drunkard’s Lullaby” en “St. Peter”.

“The River Grace” is een zeer mooie en verdienstelijke debuutplaat van deze getalenteerde zangeres die weldra een aanwinst zal blijken te zijn voor dit countryfolkgenre.

(valsam)

 

 

JENEE HALSTEAD LIVE
Dinsdag 6 april: De Rode Pimpernel, Den Bosch - www.derodepimpernel.nl
Donderdag 8 april: De Bunker, Gemert - www.jcdebunker.nl
Vrijdag 9 april: OBA-live, Amsterdam - www.obalive.nl
Vrijdag 16 april: Blueprint Radio, Veendam

 

 


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Info: Blues 'n Roots