CALAVERAS – GREEN GIRL

Vanuit het Californische Lafayette kregen we een cd toegestuurd van een akoestisch trio genaamd ‘Calaveras’, een groepsnaam die ontleend werd aan een klein riviertje dat door het Californische landschap stroomt in de richting van San Francisco.

De drie leden van deze formatie zijn zangeres Victoria Blythe die ook viool en gitaar speelt, Greg Beattie en Dave Decker. Hun keuze voor de traditionele folkmuziek is opvallend en in deze Amerikaanse streek niet zo voor de hand liggend. Toch slagen ze er in om voor levendige en goed bijgewoonde optredens te zorgen en de nieuwste cd “Green Girl” is al hun derde officiële plaat, tevens de opvolger voor “Ready to Fly” dat toch al bijna 10 jaar geleden op de markt kwam.

Voor het zingen wordt er vlotjes afgewisseld tussen het echtpaar en trotse ouders van twee kinderen Victoria en Greg en meermaals worden de beide stemmen ook samengevoegd in close harmony. Muzikaal kunnen we ‘Calaveras’ het best positioneren in dezelfde hoek als James Taylor, Shawn Colvin, Allison Krause of Joan Baez.

De groep kaapte al meerdere prijzen weg door hun opvallende genre en omwille van de verzorgde, professionele wijze waarop ze hun liedjes uitwerken en deze live op het podium brengen. Hoewel de meeste songs echte folkliedjes zijn valt hier en daar een spatje jazz en country te bespeuren, meestal fijntjes verweven in de minimalistische instrumentatie. Enkele liedjes kunnen als pure traditionals omschreven worden, terwijl er toch ook enkele zeer moderne folksongs een plaatsje op dit album kregen. Misschien is de periode van tien jaar die nodig was om deze songs in hun huidige vorm af te leveren wel de oorzaak van deze perceptie van oud en nieuw.

De nummers hebben in elk geval een hoge graad van maturiteit bereikt, allicht doordat ze zo vaak werden uitgetest op het publiek tijdens de vele live optredens van ‘Calaveras’. Onze favoriete tracks zijn de ballads “I’ve Been Looking For You”, “In The Peace Of My Love”, het kabbelende walsje “Firefly Nights”, de aardige shuffle in “A City And A Life And A Girl” en de meer uptempo gebrachte nummers “Club Paradise” en “Sins Of Your Fathers”.

Goed verzorgd entertainment is gegarandeerd met het album “Green Girl” van ‘Calaveras’. Hopelijk duurt het niet nog eens opnieuw tien jaar vooraleer we nieuw werk van dit trio mogen verwachten.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Label : Fennel & Mustard Records
Distr. : Powderfinger Promotions