KILL IT KID – KILL IT KID

Chris Turpin en Stephanie Ward zijn de twee zingende bandleden van de nieuwe formatie ‘Kill It Kid’ uit het Britse plaatsje Bath. Turpin zorgt voor de ruigere vocale prestaties terwijl Ward de zachtere stukken voor haar rekening neemt.

De uit vijf leden bestaande groep opereert in het muzikale genre tussen delta blues en rootsy rock’n’roll die vaak zijn toevlucht zoekt in het combineren van experimentele geluiden met recht voor de raap rockmuziek. Deze youngsters zijn gemiddeld amper 21 jaar oud maar kiezen voor een matuur geluid afkomstig van een mix van gitaren, violen en keyboards voor hun zelfgeschreven songs.

De pers refereert naar muzikale voorbeelden als Tom Waits en Frank Zappa of naar hedendaagse lotgenoten The Raconteurs en Gomez. Wat je ‘Kill It Kid’ absoluut niet kan toeschrijven is het hebben van een Britse sound want deze muziek klinkt veel Amerikaanser dan de meeste bands uit het Zuiden van de States zelf.

Opener “Heaven Never Seemed So Close” kan representatief genoemd worden voor deze sound, die ook in de tweede track “Burst Its Banks” - de eerste single uit deze cd - overduidelijk aanwezig is. Raakvlakken met de muziek van een groep als Arcade Fire lijkt ons hier meer toepasbaar te zijn. Toch is er ook wel wat kritiek op zijn plaats in verband met deze debuutplaat. De songs zijn niet allemaal even sterk. “Ivy And Oak” en “Bye Bye Bird” vallen hierbij het snelst uit de boot.

Maar anderzijds kunnen we ook stellen dat de groep ons zeer kan bekoren met de rustigere tracks “Fool For Loving You”, “Send Me An Angel Down” en “Private Idaho” waarin Stephanie Ward voor knap vocaal werk zorgt en Richard Jones zijn viool op het muzikale voorplan weet te brengen. Chris Turpin haalt in de afsluitende song “Taste The Rain” met ‘Anthony & the Johnsons’-achtig zangwerk uit in wat finaal uitmondt in een bombastische geluidskakofonie.

“My Lips Won’t Be Kept Clean” is een rasecht swingend rockabilly-duet waarin de rauwe sound van de groep nog eens helemaal op de luisteraar wordt losgelaten.
‘Kill It Kid’ is duidelijk een groep die als buitenbeentje omschreven kan worden in de Britse muziekscène en wellicht eerder op een carrière in het Amerikaanse Zuiden zou moeten mikken. De groep kreeg alvast de onvoorwaardelijke steun van PJ Harvey’s en Eels’ topproducer John Parish die graag hun eerste ep produceerde. Voor de producerstoel bij dit debuutalbum kon de band rekenen op Ryan Hadlock die dit werk vroeger al deed met Foo Fighters en met Regina Spektor.

Gezien de jonge leeftijd van deze bandleden mag ook het potentieel van ‘Kill The Kid’ nog rijp voor een indrukwekkende groei worden geacht.

(valsam)


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : One Little Indian Records
Distr.: Bertus