DANNY BROOKS - SOULSVILLE III - LIVE AT THE PALAIS ROYALE

Er zijn weinig blanken die echt de "soul" in hun stem hebben. Delbert McClinton, Eddie Hinton, Billy Price, dat zijn ze zowat, maar iemand die we evenmin mogen vergeten in dit rijtje is Danny Brooks. Net als de drie heren die we net vernoemden heeft hij die perfect gruizige stem boordevol emotie die herinnert aan grote zwarte stemmen als een Otis Redding, met het verschil dat hij zich niet alle tot pure soul beperkt maar evenzeer blues gospel en country in zijn sound verwerkt.

Zijn grote troef is die stem van 'm. Enkele jaren geleden leerden we hem kennen via zijn uitstekende Rockin' Camel release "No Easy Way Out" en verdiepten ons wat meer in zijn muziek. Zo kwamen we terecht bij zijn Soulsville trilogie, waarvan dit de afsluiter is. Danny Brooks is een man die voor zijn songs kan putten uit een hoop van zijn eigen emotionele belevenissen. Druggebruik, een leven op straat, rehab, hij heeft het allemaal meegemaakt en heeft geen probleem om er over te zingen. Deel drie van zijn Soulville reeks is dus een live opname en zijn band The Rockin Revelators zorgen voor een solide backing, vooral dan de blazers, enkel sax en trompet, maar zo belangrijk in het totaalgeluid.

Brooks is door zijn moeilijke periodes in zijn leven geraakt door zijn geloof en laat dat dan ook duidelijk horen in zijn teksten, die vol hoop zitten, zoals in "Other Side Of The Cloud". Maar ook in zijn muziek is dat zo, meerdere songs hebben gospel ritmes, maar met een intense bluesy gloed. Zijn stem kan je je best voorstellen als de helft Otis Redding en de andere helft Taj Mahal, zeker als hij een van de songs "Somebody On Your Bond" van Blind Willie Johnson, waarmee Taj live ook veel succes oogstte, meesterlijk brengt. Verbazend is ook dat Brooks van het koude Canada afkomstig is, maar als geen ander die warme zuiderse swampy sound kan neerzetten, dat echte Muscle Shoals geluid.

Niet alleen zijn krachtige, emotievolle klinkende soulstem maken deze plaat tot een must-have, ook van zijn slide gitaarspel krijg je soms koude rillingen, ook al is dat hier eerder schaars en tot het minimum beperkt. Danny Brooks meent elk woord wat hij zingt, dat hoor je duidelijk. "Still Got This Thing For You" en "Hold On" herinnert aan de hoogdagen van de soul, flarden Sam Cooke, Solomon Burke en Joe Tex komen voorbijgewaaid en de diepzwarte stemmen van backingzusjes Amoy en Ciceal Levy zorgen voor nog wat extra soul- en gospelaccenten, de dames zijn een extra vermelding meer dan waard.

Onnodig te zeggen dat dit een echte aanrader is, zeker voor de fans van diep emotionele stemmen, want zangers als deze zijn dun gezaaid. Dit is rootsmuziek van hoog gehalte, die zeker hoog in mijn jaarlijstje zal belanden.

(RON)


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Label: His House Records
video