CORB LUND – LOSIN’ LATELY GAMBLER

Met zijn nieuwste cd “Losin’ Lately Gambler” mikt de Canadese countryzanger Corb Lund voor het eerst op de Amerikaanse markt. In thuishaven Edmonton, Alberta is deze muzikant al geruime tijd één van de meest succesvolle artiesten in dit genre en hij kreeg er de voorbije 5 jaar telkens opnieuw de ‘Roots Artist Of The Year”-award van de ‘Canadian Country Music Association’.

De countrysongs die hij brengt zijn geen typische ‘Nashville’ countryliedjes - hoewel deze plaat daar wel werd opgenomen in een productie door Harry Stinson - maar sluiten veel meer aan bij de rockmuziek, echter met behoud van enkele klassieke countryinstrumenten als banjo, viool en pedal steelgitaar. Zijn vaste begeleidingsband ‘The Hurtin’ Albertans’ met Kurt Ciesla op bas, Brady Valgardson op drums en Grant Siemens op banjo en gitaar zorgden ook nu weer voor de instrumentale ondersteuning bij de opname van dit album.

Voor de nummers op deze plaat zocht hij inspiratie bij zijn voorouders die allemaal ranchers waren. Bij de research naar zijn verleden stootte hij ook op een gepatenteerde gokker die aan het einde van de 19e eeuw in Montana eerder berucht dan beroemd was. Het was deze over-overgrootvader die hem deed kiezen voor de titel van deze cd en die de hoofdrol kreeg toegewezen in de tekst van de song “A Game In Town Like This”.

Zelf is Corb Lund een fervente rodeorijder, een ervaring die hij bezingt in de song “Steer Rider’s Blues”. Zijn vader, die dierenarts was, deed dienst als lijdend voorwerp in de nummers “Horse Doctor, Come Quick” en “Talkin’ Veterinarian Blues”. Ander figuren ontstonden eerder op basis van één of ander krantenartikel dat Corb Lund gelezen had en waarrond hij nadien een song heeft gefantaseerd.

Zo ontstonden o.a. het leuk swingende “Devil’s Best Dress”, de ballade “This Is My Prairie” en de countryrockers “Long Gone To Saskatchewan”, “The Only Long Rider I Know” en “Chinook Wind”.

Met “Losin’ Lately Gambler” toont Corb Lund aan dat ook in de moderne 21ste eeuw nog aangename country and westernsongs geschreven en gezongen kunnen worden. We hebben dan ook een vaag vermoeden dat met deze cd zijn entree in de Amerikaanse C&W muziekscène niet onopgemerkt voorbij zal gaan.

(valsam)


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : New West Records
Distr. : Sonic Rendezvous