PAUL O’BRIEN – WALK BACK HOME

Paul O’Brien is een folkzanger en componist uit Engeland die op 38-jarige leeftijd besloot om hebben en houden te verhuizen naar het stadje Victoria in de Canadese staat British Columbia. Hij had zijn buik vol van het zwerversleven op tournee en was van plan om een einde te maken aan zijn professionele loopbaan als singer-songwriter. De vele optredens in clubs en pubs of op folkfestivals hadden hun tol geëist en zijn nieuwe uitdaging lag in het starten van een nieuwe carrière als leraar in Canada.

Maar die muzikale microbe bleef in zijn geest rondwaren en na een tijdje kwamen de creatieve ideeën weer naar boven, wat al gauw resulteerde in een stapeltje liedjes die vereeuwigd werden in 2 cd’s: “Sacred Lines” uit 2005 en “Plastic” uit 2008 die wij in mei van dit jaar nog uitvoerig voor u bespraken bij Rootstime. Zijn job als leraar behoort intussen alweer tot het verleden want hij stort zich opnieuw met volle overgave op zijn werk als muzikant en trekt opnieuw de wereld rond voor het verzorgen van vele succesvolle optredens.

“Walk Back Home” is zijn nieuwste cd die hij in Duitsland heeft opgenomen voor het Stockfisch Records-platenlabel en waarvoor hij alweer 12 nieuwe composities heeft geschreven. Als kind van Ierse immigranten in Engeland zitten er in zijn nummers nog steeds kiemen van zijn Ierse roots en van de traditionele Ierse folkmuziek.

Zijn songteksten zijn breed uitgesponnen verhalen over dingen die hem in zijn directe leefwereld opvallen. Zo zingt hij over de stad Berlijn in “Berlin At 5”, over de benzineverslindende Amerikaanse auto’s in “American Car”, over gevoelens van eenzaamheid in “Walk Back Home” en in “Without A Trace”, waarop we een schitterende harmony vocals-prestatie van Lea Morris mogen aanhoren.

Qua stijl menen we deze Paul O’Brien in dezelfde categorie te mogen onderbrengen als Christie Moore of Luka Bloom, twee van de betere Ierse folkzangers ooit. Hij boeit iedereen die de moeite neemt om naar één van zijn optredens te komen en laat een diepe indruk na met zijn doorleefde verhalen en zijn oprecht emotionele zangprestaties.

Alle twaalf nummers op “Walk Back Home” zijn in dezelfde stijl gebracht waardoor er geen echte uitschieters te vernoemen zijn. Onze favoriete liedjes op dit album vernoemen zou de artiest oneer aandoen want alles is even mooi en sfeervol. We willen wel nog even een speciale pluim steken op de hoed van producer Günter Pauler die een zeer professionele en klankrijke productie heeft afgeleverd.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Stockfisch Records