CLARENCE BUCARO – NEW ORLEANS

Toen Peter Holmsted van Hemifran ons recent alweer een fijn stapeltje cd’s ter recensie voor Rootstime had toegestuurd heb ik voor een eerste kennismaking de schijfjes een weekje in de cd-lader van mijn auto gestopt. Al gauw wist ik dat ik met het album “New Orleans” van de oorspronkelijk in Cleveland, Ohio geboren singer-songwriter Clarence Bucaro een pareltje aan het beluisteren was.

Deze nu 29-jarige zanger met falsetstem pende tien tijdloze liedjes bij elkaar die getuigen van een grote maturiteit en een brede inspiratiebasis gaande van de oude soullegendes Marvin Gaye en Curtis Mayfield over jazz-zangeres Nina Simone tot het werk van dichters-troubadours als Bob Dylan, Joni Mitchell of Neil Young.

De rode draad doorheen de songteksten op dit album is het relaas van een prille verliefdheid die deze artiest blijkbaar overkwam al gauw nadat hij in 2004 pas in New Orleans was aangekomen. De verhalen gaan over het tot stand komen van die liefde maar naarmate het album vordert komt ook het einde van deze relatie in zicht met al zijn problemen en doordrenkt met gevoelens van pijn en verdriet.

Deze cd werd in 2004 eigenlijk in een éénmalige sessie van zes uren opgenomen in New Orleans, een stad die hij direct daarna voorgoed verliet om via Los Angeles uiteindelijk in New York te belanden. Daar nam hij eind 2007 zijn cd “’Til Spring” op die begin 2008 als opvolger van het album “Sense Of Light” uit 2004 en zijn debuutplaat “Sweet Corn” uit 2002 werd uitgebracht.

Nu pas – nadat de pijn om die mislukte liefde wat vervaagd is – besloot Clarence Bucaro om het muzikale resultaat van zijn toenmalige studiowerk uit te brengen als opvolger van “’Til Spring”.

Daar dienen we met zijn allen vooral heel blij om te zijn want hoe mooi “’Til Spring” ook was, deze cd is nog ettelijke keren beter. Meeluisteren naar het verwerkingsproces van een getormenteerde ziel levert nu eenmaal veel meer goede songs op want de bezongen emoties in deze nummers zijn oprecht, naakt en heel doordringend.

Vocaal doet deze Clarence Bucaro me trouwens af en toe denken aan de momenteel in de brede schijnwerpers staande Schotse zanger Paolo Nutini, vooral in de schitterend gezongen soulballads “Matters Of The Heart”, “Unfulfilled Love” en “The Other End”. Heel stil wordt je als luisteraar bij het aanhoren van het intimistische, hartverscheurende “It’s Only You Tonight”, een absoluut vocaal hoogstandje en misschien wel de allerbeste song op “New Orleans”.

Clarence Bucaro staat op zaterdag 31 oktober in ‘Paradiso’ in Amsterdam en één dag later op zondag 1 november in ‘Het Perron’ in Amsterdam, telkens als voorprogramma van zangeres Ruthie Foster. Met zo’n talent voorhanden zal hij wellicht gauw tot hoofdact gebombardeerd worden. En dat zal dan volledig terecht zo zijn want “New Orleans” is gewoonweg één van de mooiste cd’s van 2009.

(valsam)
“On ‘New Orleans’ this talented singer-songwriter allows you to listen to his process of finding comfort and relief after the termination of an intense love affair in New Orleans in 2004. Clarence Bucaro first had to learn to live with these pains prior to being able to release his emotional and painful journey to the broad audience. A true top album from a very soulful artist.”
– www.rootstime.be


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Hyena Records

Distr.: Bertus
Info: Hemifran