TIM EASTON - PORCUPINE

Het is nog steeds moeilijk Tim Easton van een label te voorzien. Hij kan klinken als een folkie die eigenlijk rocker had willen zijn, om dat een minuut later met een sobere, intense blues weer te logenstraffen. Later ontpopt hij zich als soundscape-architect, die met gevonden geluiden een nieuw liedje maakt. En natuurlijk zijn country, en countrysoul, zelden ver uit de buurt. Dat zijn nieuwe album "Porcupine" toch zo’n sterke samenhang heeft, komt door zijn songwriting. Zijn teksten spreken dezelfde even nonchalante en trefzekere houding uit als zijn muziek, eerlijke songs zonder opsmuk, maar wel met veel passie. Dank zij die overtuiging weet hij alle genres naar zijn hand te zetten. "Porcupine" is weer eens wat anders: meer blues en gedrevenheid dan op zijn vorige cd's. Wie de muziek van Bob Dylan, Daniel Lanois of de latere John Mellencamp een warm hart toedraagt, kunnen wij dit fijne Americana plaatje zeker aanbevelen.

De uit Akron, Ohio, afkomstige singer-songwriter Tim Easton, komt oorspronkelijk uit de Haynes Boys. En eerder bracht deze voormalige Haynes Boy al twee soloalbums uit, nl. "The Truth About Us" (2001) en "Break Your Mother’s Heart" (2003), waarop de Dylan-referenties alom aanwezig waren, maar de volstrekt unieke manier waarop Easton het kleine leed vertolkt op deze cd's is van een hoogstaand niveau. Dit waren trouwens cd’s waarop Easton niet alleen excelleerde als singer-songwriter, maar waarop hij bovendien het belang van goede muzikanten en een geschikte producer onderkende.

Zo werkte hij op "The Truth About Us" met producer Joe Chiccarelli (Frank Zappa, Clem Snide) en liet hij zich muzikaal bijstaan door het grootste deel van Wilco. Op "Break Your Mother’s Heart" werd John Hanlon (Neil Young) ingehuurd als producer en doken oude rotten als Greg Leisz en Jim Keltner op. Voor "Ammunition" (2007) was het Tim weer gelukt topproducers en topmuzikanten te strikken, want naast producer Mark Howard (Bob Dylan, Daniel Lanois, Lucinda Williams) en co-producer Gary Louris (voorman van The Jayhawks), geven onder andere Lucinda Williams en Tift Merritt act de présence op deze cd.

Het nieuwe album "Porcupine" was al te koop tijdens het SXSW festival, maar enkel als LP, waarvan Tim iedere hoes eigenhandig beschilderde. Het kostte je dan wel aardig wat geld, maar je hebt er dan wel een zeldzame hoes voor terug (zie website). Easton presenteert zich op "Porcupine" als een muzikant met vele gezichten, zonder zijn eigen gezicht te verliezen. Een muzikant bovendien die bereid is zowel muzikaal als tekstueel risico's te lopen.

Vrijwel elk van de twaalf liedjes heeft een eigen klankkleur. Zowel in de sobere ballads, als in het dreigende "The Young Girls" met gospel-backingvocals van Susan Marshall als in de meer up-tempo rocksongs als de Dylanesque titeltrack tot de ware rootsrockers als de openers "Burgundy Red" en "Broke My Heart" laat Easton horen dat hij zich met de besten kan meten. "I wanted to make some noise and get that jagged, midwestern rock and roll sound again", zegt Easton, hetgeen we zeker kunnen beamen na deze twee rauwe openende rockers. Maar ook in de rustige songs, als de met strijkers opgesierde songs "Stones Throw Away" en "Goodbye Amsterdam", of het poppy "7th Wheel", het rockende "Get What I Got", het swampy "Northbound", het rockende "Get What I Got", Tim Easton weet overal wel raad mee.

De zanger beheerst vooral de finesses van de Dylaneske song tot in de puntjes. Een goed voorbeeld is misschien wel het rockende nummer "Stormy" en hij moet daarbij de platen van Sonny Terry en Brownie McGhee wel grijs gedraaid hebben. "Porcupine" is alweer een bescheiden meesterwerk, een plaat om te koesteren. Easton voegt met dit nieuwe album immers twaalf schitterende juweeltjes aan zijn oeuvre toe. Zijn muzikale vrienden weten het al lang, maar ook alle liefhebbers van singer-songwritermuziek moeten het nu maar eens ontdekken: Tim Easton is echt een hele grote!

November, 1 2009 08:00 PM - TIVOLI , UTRECHT
November, 5 2009 08:00 PM - PATRONAAT, HAARLEM
November, 13 2009 08:00 PM - TOOGENBLIK, BRUSSEL
November, 14 2009 08:00 PM - HUIS VERLOREN, HOORN
November, 15 2009 08:00 PM - Paradiso, Amsterdam


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: New West Records
Distr.: Sonic Rendezvous