V.A. LOVE SONG TO NEW ORLEANS


Vier jaar nadat orkaan Katrina het gebied van New Orleans teisterde met stormgeweld en vloedgolven, zijn nog niet alle bewoners weergekeerd. Ondanks de werken aan de dijken blijft de dreiging voor nieuwe orkanen bestaan, want het zeeniveau stijgt en de Mississippi rivierdelta zakt voortdurend. De reddingsplannen laten op zich wachten, maar de spirit van de stad leeft verder in haar muzikanten. Ook niet-inwoners van de stad betuigen hun loyaliteit met deze stad en haar overlevenden via een song of een album.

Voor deze ‘Tribute To Louisiana’ werden bekende zangers, instrumentalisten, singer-songwriters uitgenodigd om een song in te zenden geïnspireerd door Louisiana of de Crescent City zelf, of waarin op zijn minst de spirit van deze havenstad doorheen waait. Het resultaat is een compilatie met twaalf songs, waarin diverse artiesten hun liefde belijden voor Louisiana en in het bijzonder voor New Orleans. Sommigen wonen in de Staat, zoals de Curtis J. Solar Jr. Band, drie broers uit Baton Rouge. Anderen passeerden er en werden terstond verliefd, zoals Diana Williamson, die dit album producete en het titelnummer schreef samen met David Vidal, leadzanger van de New Orleans Funk Band uit Los Angeles. De song komt over als een omhelzing, waarbij de liefde voor de stad overvloeit via straten en kanalen naar moerassen en cipressen. “Cool breeze like a lover’s breath blows soft against my skin. There’s no other place I’d rather be” lijkt wel op een huwelijksbelofte.

Ook het verzuchtende ‘Take Me To New Orleans’ is een pareltje. Hier zou je verliefd worden op de songmelodie zelf van songwriter Joshua Hoyer. De meest bekende is pianist Kenny ‘Blues Boss’ Wayne, winnaar van een Juno Award, die in het beklijvende ‘Ragin’ Storm’ met stem en verzachtende pianoklanken als het ware een wake houdt, met een oproep naar de uitgewekenen om naar de stad terug te keren en met een zweem van bitterheid ten overstaan van de nalatige overheid. Helikoptergeluiden en aanzwellende orkaanwinden brengen die onheilsdagen terug in herinnering.

Maar bruisend New Orleans kolkt ook over van levensgevoel. Het positivisme hoor je zowel in het jazzy ‘Miss Dixie’ van Johnny Rodgers als in het zydeconummer ‘Crawfish Pie’ van Scott Klamm, een bevrijdende dans onder de creoolse maan. Op het ene hoor je de piano en trompet schitteren, op het andere jubelt de viool. En de song ‘New Orleans’ van Domenic Fusca met gruizige gitaar overweldigt je door het bluesy impact van zijn slide. Tussen de twaalf zangers vind je drie zangeressen. Jenny Brooks groeide op in het zuiden van Louisiana en weet dus in ‘Down In The Bayou’ waarover zij het heeft. La Civita verhaalt in ‘Pretty Marie’ folky inlevend over de legende van Marie Laveau. De derde, Marie Angell, vertolkt een ‘Big Big Love’ zwoele blues, begeleid met bluesharp.

Karakteristiek voor de culturele mix van New Orleans vind je in deze compilatie een variatie van blues, jazz, southern rock, jumbalaya, folk en americana. En alle singer-songwriters zijn doordrongen van de geschiedenis en de sound van deze havenstad. Welke natuurkrachten New Orleans nog ooit mogen bedreigen, zeker is dat de muziek, de tradities en de spirit van deze unieke cultuurstad niet kapot te krijgen zijn.

Marcie

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Label: Themusiclibrary.org