EILEEN ROSE & THE HOLY WRECK - LUNA TURISTA

Eileen werd geboren in een ruige buurt van Boston en maakte daar jaren later furore als frontvrouw van enkele lokale bands. Met de band Fledgling bracht zij zelfs een album uit op het label van Nine Inch Nails. Maar haar droom om rockster te worden drijft de Amerikaanse de oceaan over naar Engeland. Daar komt haar solocarrière al snel van de grond in de vorm van haar debuutalbum ‘Shine Like It Does’ (2001). Het verschijnen van het album ontgaat de (muziek)pers niet, oa. Rolling Stone, Uncut, the Times en the Guardian zijn lovend en bombarderen haar tot één van de boegbeelden van een nieuwe generatie vrouwelijke singer/songwriters.

Na dit debuut brengt zij nog drie albums uit - "Long Shot Novena" (2002), "Come The Storm" (2005) en "At Our Tables" (2008) - ook deze albums worden goed ontvangen. Muzikaal gezien worden haar albums steeds breder. Waar haar debuut nog duidelijk in het (alt.)country genre geplaatst kan worden, daar verschuift haar stijl per album steeds meer naar richtingen als blues, folk en rock. Waarbij vergelijkingen met grootheden als Stevie Nicks, PJ Harvey, Patti Smith, Sheryl Crow, Aimee Mann, Maria McKee en Marianne Faithfull, maar ook Tom Waits of Nick Cave absoluut niet misplaatst zijn. Niet dat Rose een zoveelste kloon is van bovengenoemde dames, integendeel, daarvoor is "Luna Turista" te goed, en de persoonlijke teksten geven deze plaat duidelijk een eigen gezicht.

"Luna Turista" is opgenomen door haarzelf en gitaar & pedal steel virtuoos, de legandarische Rich Gilbert (Frank Black & The Catholics, Tanya Donelly, Human Sexual Response) die samen met drummer Nate "86" Stalfa (Knock Down Society, Caitlin Cary en Thad Cockrell) haar band The Holy Wreck vormen. Onder enkele bescheiden bijdragen van artiesten treffen we zanger en vioolspeler Joshua Hedley (Justin Townes Earle) aan.

De opnames voor deze plaat vonden plaats in haar voorlopige thuishaven Nashville, TN, en in Berlin. Een plaat waarop de zowel met Italiaans als Iers bloed gezegende Amerikaanse grossiert in lekker in het gehoor liggende popsongs. Popsongs die af en toe stevig kunnen rocken, maar ook wat meer ingetogen uitstapjes niet schuwen. Kwalitatief hoogstaande songs die naar een hoger plan worden getild door haar krachtige, rauwe en doorleefde stemgeluid. Misschien wel haar meest evenwichtige en meest overtuigende cd tot dusver, een album om niet te missen.

Vanaf de eerste noten van de pittige opener, het Springsteen-esque "Simple Touch Of The Hand" tot de explosieve rock ‘n’ roller "All These Pretty Things" waarmee de plaat drie kwartier later besluit, alles valt op zijn plaats: de stem van Eileen Rose, de uiterst sober gehouden instrumentatie en subtiele productie vol onverwachte wendingen, de afwisselend verhalende en meer persoonlijke teksten, de ongedwongen sfeer die het album uitademt … Ronduit indrukwekkend.

Rose kan goed overweg met meer ingetogen ballades als, "Third Time’s A Charm" en "Silver Ladle", maar ook in de nummers waarin de versterkers wat verder opengedraaid zijn zoals de bovenvernoemde rockers laat een singer-songwriter horen die bevrijd van alle druk datgene doet waar ze het meeste plezier aan beleeft: muziek maken. Bijgestaan door The Holy Wreck beweegt "Luna Turista" zich van hoogtepunt naar hoogtepunt. De enige cover op deze plaat is Waylon Jennings' "Luckenbach Texas", een prachtig duet met Joshua Hedley die wederom straalt met zijn vioolspel in de countrysong "Trouble From Tomorrow" naast de gitaarpicking van Rich Gilbert.

Mooie cd voor de liefhebbers van singer/songwriters met vlotte band en afwisselende liedjes. Veel verhaaltjes waar je echt naar kunt luisteren, maar ook hier en daar wat countrypoprock voor op de achtergrond. Een cd die best eens kan uitgroeien tot één van de beste vrouwelijke singer-songwriter platen van het jaar, maar net zo makkelijk hopeloos genegeerd kan worden. Het laatste zou een grof schandaal zijn. Hopelijk kan singer-songwriter Eileen Rose met deze nieuwe plaat de waardering krijgen die ze eigenlijk verdient.


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Floating World
Distr.: Bertus

video