ANDREAS LIDBERG - RUSSIAN TOURETTE

We bespreken ze hier zelden, echte instrumentale fusion-gitaar releases. Voor deze Andreas Lidberg uit Zweden maken we echter graag een uitzondering want hij klinkt toch wel echt apart op zijn debuut, een zes nummers bevattende mini-cd. Een schijfje met eigen instrumentale composities, tracks die het midden houden tussen jazz-rock en bluesy fusion-rock.

Andreas is een bijna virtuoze gitarist die zijn instrument compleet beheerst en het bespeelt alsof het een verlengstuk is van zijn geest, zo volkomen natuurlijk en vloeiend dat het veel jonge gitaristen wel de moed zou kunnen ontnemen om verder te doen, maar de volhouders onder hun daarentegen nog meer moet aanzetten om net te blijven oefenen en dit ook te bereiken.

De eerste track, en één van de mooiste op deze cd, gaat net daarover "Gettin There", waarover Andreas in zijn liner-notes schrijft: "Dit nummer gaat over het trachten het felbegeerde doel in je leven te bereiken". Een nummer met een aparte, stuwende elektronische percussie in de hoofdrol, waartegen Andreas quasi improviserend soleert op akoestische en leadgitaar.

"The Kings Hi-Hat" herinnert aan het werk van Scott Henderson, een nummer dat luchtige passages afwisselt met passages vol spetterend gitaarvuurwerk. Naast Scott Henderson hoor ik wat invloeden van Neil Schon en Eric Johnson, en in zijn bluesy passages Robben Ford.

Toch heeft de jonge Andreas Lidberg op zijn debuut al duidelijk een eigen richting waarin hij zich schijnt te begeven, vooral door de manier waarop zijn gitaarwerk aangekleed is. Dit is niet de zoveelste naamloze "schredder" in het rijtje. Met dit korte debuut kondigt een sterk gitaartalent zich aan, iemand die de volgende jaren zijn plaatsje tussen bekende namen als Satriani, Vai en soortgenoten wel eens zou kunnen komen opeisen.

(RON)


 

 

Artiest info
Website  
CD Baby  

video
Label: Add9Records