JOE BONAMASSA - LIVE FROM THE ROYAL ALBERT HALL (DVD)

In het voorjaar ging deze droom voor Joe in vervulling en meer nog, het was grootmeester Eric Clapton zelf die als eregast het podium mocht delen met een stralende Joe. Joe heeft ondanks zijn nog jeugdige leeftijd van eenendertig lentes al geschiedenis geschreven als artiest in een al twintigjarige carrière op het podium. Je leest het goed, twintig jaar. Als elfjarig natuurtalent deelde hij toen al het podium met zijn leermeester BB King en kende hij maar één passie: de beste gitarist worden ter wereld. Al vanaf zijn eerste album “A New Day Yesterday” hoorde je welke kwaliteiten deze jongen in huis had, niet enkel als bluesgitarist, maar ook als rockgitarist. Joe beperkte zich nooit tot één stijl of één genre. Hij wilde alle stijlen aankunnen om zo zijn eigen speelbasis te verbreden. Natuurlijk zijn er dan verwijzingen naar Led Zeppellin, BB King, Albert Collins, Jeff Beck, Robert Johnson, Stevie Ray Vaughan en vele andere virtuozen, maar je mag technisch alle stijlen aankunnen, het gevoel moet er ook zijn. Hier is het waar Bonamassa het verschil maakt met vele gitaarwonderen. Joe’s gitaar is zijn zevende zintuig: deze man praat door zijn gitaar.

Deze live DVD is dan ook een uniek historisch document voor de fans, de nieuwkomers en ook voor Joe zelf. Perfectionist als hij is, werd alles tot in de puntjes verzorgd met vijfduizend toeschouwers die de uitverkochte show mochten meemaken. Alles werd vastgelegd door maar liefst twaalf HD camera’s die perfect inzoomen op elk hoogtepunt in een productie van Joe’s rechterhand Kevin Shirley. De opnames zijn in één woord indrukwekkend te noemen met om te beginnen dit goddelijk decor van The Royal Albert Hall, dat met moeite het publiek in zijn zetels kan houden. Het podium is al even imponerend met de opstelling van een dubbele drumset, bas, keyboard en een driekoppige blazerssectie als back-upband. De sound is dan ook navenant en de audiofielen die beschikken over een surround sound system gaan hun hart kunnen ophalen in de dynamiek en de zuiverheid van het DTS geluid. De geluidsopnames evenaren zeer waarheidsgetrouw de live sound en laten Joe’s gitaar in al zijn vurigheid door elke huiskamer gieren. De opnames zijn zo gedetailleerd dat de box maar liefst twee DVD’s bevat, met achttien songs, maar ook unieke documenten en extra’s zoals een interview en een beeld van Joe voor de show tot het moment hij solerend het podium opstapt. Het geheel is dermate boeiend verfilmd dat ik je garandeer dat je voor je het goed en wel beseft de twee DVD’s in één ruk hebt uitgekeken.

Bonamassa’s gitaarspel is verslavend, evenals zijn prachtig geëvolueerd stemgeluid en houd je moeiteloos vol spanning aan je scherm gekluisterd van bij originele instrumentale intro “Django” die overgaat in de zware bariton gitaartonen van “The Ballad Of Joe Henry” , tot het fenomenale duet met Eric Clapton in “Further On Up The Road”, tot het einde van deel één in de mooiste versie van “Sloe Gin” ooit, die je ongeduldig de tweede DVD in de lade laat glijden. Deel twee gaat door op hetzelfde elan met wat jeugdhistoriek in de aanvang die snel overgaat in een stomend “Lonesome Road Blues”, een tweede gastoptreden van Britse grootheid en frontman van Manfred Man, op harmonica, Paul Jones in “Your Funeral My Trial” en in schoonheid eindigt met een hartverscheurend “Asking Around For You”.

Joe Bonamassa “Live From The Royal Albert Hall” is een onmisbaar item die zowel de diehard fan als elke andere muziekliefhebber op het puntje van zijn stoel zal krijgen. Het is bijna drie uur genieten geblazen van een in prachtige fotografie gehulde boxset, met uitgebreid gedocumenteerd infoboekje die je zeker op zoek gaan laten gaan naar nog meer.
Nog meer presenteert Joe Bonamassa ons in het Europese deel van zijn tournee in een niet te missen show, waar iedereen zelf de ultieme live experience kan beleven. Allen daarheen en zij die te laat zijn voor een kaartje, troost je, geniet ondertussen van Joe’s DVD tot aan zijn volgende doortocht.

Blowfish

TourDates
21/11/09 Le Splendid - Lille (Fr)
23/11/09 0lympia – Paris (Fr)
24/11/09 Festival Blues De Traverse – Rouen (Fr)
25/11/09 AB Theater – Brussel (Be)
26/11/09 Carré Theater – Amsterdam (Nl)

 


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Provogue
Distr.: Mascot Records / Bertus
video