THE MALDIVES - LISTEN TO THE THUNDER

Wie had ooit kunnen denken dat een overdosis van The Replacements platen beluisteren nog tot iets goeds zou leiden. De ouders van de schoolvrienden Jay Farrar en Jeff Tweedy vast niet. Toch inspireerde hen dat tot het starten van Uncle Tupelo en het maken van "No Depression", het album dat het Americana-genre startte. Nu bijna twintig jaar later is de vlam ervan nog steeds niet gedoofd en heeft het zelfs een der meest geprezen bands als Wilco van de laatste jaren voortgebracht.


Ook The Maldives is schatplichtig aan de Tupelo-erfenis, maar herinnert tevens ook aan het vakmanschap van The Band en Neil Young's raggende gitaarpartijen met zijn Crazy Horse. Op "Listen to the Thunder" horen we alles waarom we zo van dit genre houden: stampende rocksongs zonder opsmuk uit volle borst gespeeld, met een authentieke eerlijkheid die we in deze geplastificeerde wereld nog maar weinig tegenkomen. De oprechtheid die The Maldives, een negen man tellende band uit Seattle, in hun songs laat horen, doet je dan ook onmiddellijk de (luide) echo's naar hun inspirators vergeven. Ze spelen alsof hun leven ervan afhangt.

De muziek is blijkbaar hun enige uitweg uit Seattle, dus moet het gaspedaal maar worden ingedrukt en dat doen ze dan ook. In de up-tempostand komen de twee openers voorbij: Het swingende "Goodbye", met zijn trapsgewijze orgel- en vioolspel en het opwindende "Time Is Right Now". Hierna gevolgd door "Cold November", dat wat klinkt als de Band's "Rockin 'Chair".

Frontman Jason Dodson heeft een aangename stem en bij de ballads doet zijn hartenleed niet onder voor dat van Neil Young en daarbij denken we dan aan "Say Nothing" dat refereert naar Young’s "Helpless". Hoewel geen slecht nummer aanwezig, refereren de uitschieters toch weer naar de koning van de geen nonsens gitaarrock, Neil Young, met als grootste prijsnummer, het meer dan 10 minuten durende "Walk Away".

De puike countryrocksongs, met typische Americanatitels, lijken deze sympathieke Amerikanen uit de losse mouw te schudden, terwijl ze tegelijkertijd de jonge, alternatieve countrytradities in leven houden, net als op hun debuut "Homegrown" (2006). Evenals die plaat is "Listen to the Thunder" een woeste mengeling van energieke rock en country. De logische opvolger van dit debuut al zijn de nummers nu meer uitgebalanceerd en steken simpelweg beter in elkaar. Voor de bijl ga je sowieso.

"Listen to the Thunder" doet de begin '70-stijl countryrock tijden herleven, een update van de Ozark Mountain Daredevils alshetware. The Maldives doen met deze heerlijke plaat het verleden alle eer aan en moet de mensen weer hoop voor de toekomst geven. Door de wilde en tegelijkertijd verfrissende aanpak komt "Listen to the Thunder" in ieder geval aan als een donderslag bij heldere hemel. De erfenis is in goede handen.


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: MT Fuji
Distr.: Sonic Rendezvous

video