SEAN COSTELLO - SEAN'S BLUES - A MEMORIAL RETROSPECTIVE

Bluesartiest Sean Costello (16/4/79 - 15/4/08) werd ongeveer een anderhalf jaar geleden dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Atlanta, en dit op de vooravond van zijn 29e verjaardag. Het pas verschenen "Sean’s Blues" met als ondertitel "A Memorial Retrospective" laat meteen vermoeden, dat het hier gaat om een compilatie met een chronologisch overzicht van wat Sean gedaan heeft en dat is heel wat!

Sean Costello is op zeer jonge leeftijd al begonnen met het beoefenen van de muziek. Op elfjarige leeftijd speelde hij alles al na van o.a. Jimi Hendrix, Led Zeppelin en Stevie Ray Vaughan maar het was de rauwe blues van Howlin’ Wolf die zijn leven veranderde. Op 14 jarige leeftijd won hij het prestigieuze Blues Talent Contest op Beale Street in Memphis, het Walhalla voor de bluesmuzikant. Tijdens de International Blues Competion maakte hij kennis met Susan Tedeschi. Met haar en onder haar naam nam hij de CD "Just Won't Burn" op, welke genomineerd werd voor een Grammy Award.

Met de afwisseling van obscure traditionals en zijn eigen krachtige songs, wist Costello de aandacht op zich te vestigen. Zijn ongrijpbare gitaarspel en de kenmerkende stem blies nieuw leven in de tradities van de Chicago blues en de Southern rhythm & blues. Zijn eerste album "Call The Cops" nam hij op in '96 en dat was meteen een succes. Later volgden nog vier albums o.a.: "Cuttin’ In" (2000), "Moanin’ for Molasses" (2002), "Sean Costello" (2005) en "We Can Get Together" (2008). Voor dit laatste album had hij zijn onderkomen gevonden bij Delta Groove Music en dat had ook zijn gevolgen, want "We Can Get Together" is ijzersterk!

De uit Philadelphia afkomstige zanger/gitarist heeft ons steeds weten te boeien op zijn Gibson Les Paul. Bovendien was hij als gitarist wars van het spierballenvertoon van andere bluesmannen. Hij stelde zijn solo’s in het dienst van het nummer, ook als dat ondergeschikt gitaarspel oplevert. Ondanks de voorspelbare gevolgen voor Costello’s populariteit bij bluesfans was zijn dood een grote schok en heeft hij zodoende een onuitwisbare indruk nagelaten. Met "Sean’s Blues" kunnen we nu veel herbeleven, want op deze compilatie vinden we naast acht tracks die eerder verschenen op zijn albums uit de periode 1996 tot 2001, negen eerder niet verschenen songs terug en ook drie sublieme live tracks: "All Your Loving" en "Mojo Boogie" opgenomen in Marquette, MI (2000) en "Motor Head Baby" opgenomen in Chicago (2001).

De opbrengst van deze plaat gaat naar het goede doel, nl. de Sean Costello Memorial Fund voor Bi-Polar Research (http://www.seancostellofund.org). Andere liner notes op deze cd zijn van Landslide Records president Michael Rothschild, die samen met Jeff Bakos zorgde voor de productie en de albums "Cuttin’ In" en "Moanin’ for Molasses" in zijn vroegere jaren opnam.

"Sean’s Blues" bevat 20 tracks in een mix van soulballads, funky shuffles en slow blues, waarbij de invloeden uit de soul, rock ’n roll, en zelfs jazz ("Loving Machine) best hoorbaar zijn. Ondersteund door een klasse band waaronder o.a Paul Linden (harmonica) en Susan Tedeschi in wiens band hij ooit begon, toont hij de persoonlijkheid van een goede singer-songwriter door het precieze spel en zijn smartelijke, soms schorre stem. Daarmee legt hij een sterke persoonlijke lading in de teksten.

Zich de muzikale tradities geheel eigen makend (zoals in Otis Rush "Double Trouble" en Robert Johnson's "Walking blues") en in zijn eigen krachtige songs, weet Costello zijn gitaarkunsten nooit te laten domineren boven zijn songs en hun soulvolle arrangementen. Songs met blues, R&B en jazz-invloeden die "Sean’s Blues" zo geweldig maken, de kroon op het werk van een begeesterd bluesman. Sean Costello was een nieuwe ster aan het firmament van de blues en deze compilatie laat goed horen hoe groot deze aderlating wel is. Rest in peace, Sean.

Tracks:
01. Take Me back
02. Sail On
03. Call The Copps
04. Loving machine
05. The Plumber
06. Tell me baby
07. Big Beaver
08. Mellow Chick Swing
09. Walking Blues
10. Double trouble
11. Who’s Been Cheating Who
12. All Your Loving
13. Mojo Boogie
14. Motor Head Baby
15. Don’t Be reckless With My Heart
16. Your Love Is Amazing
17. It takes Time
18. You Don’t Know What love Is
19. Feel Like I Ain’t Got No Home
20. She Changed My Mind

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Landslide Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video