THE NADAS - THE GHOSTS INSIDE THESE HALLS

Op de zesde studioplaat van de band komt eigenlijk alles dat de vorige platen van de band zo aangenaam en bijzonder maakte nog eens voorbij. Er is oerdegelijke rootsrock, intieme alt-country en zonnige powerpop, maar ook de experimentele kant van The Nadas wordt op "The Ghosts Inside These Halls" niet vergeten, al zijn de toegankelijke popsongs in de meerderheid.

Popmuziek en het weer hebben van alles met elkaar te maken. Wanneer de temperatuur ruim boven de 20 graden komt en de zon tijdelijk overuren maakt, bevalt van melancholie overlopende singer-songwriter muziek opeens een stuk minder dan voorheen en ontstaat een nauwelijks te onderdrukken behoefte aan lichtvoetige en zonnige popmuziek. Muziek zoals die bijvoorbeeld wordt gemaakt door het uit het Amerikaanse Des Moines, Iowa afkomstige bandje, The Nadas.

In de Verenigde Staten zijn The Nadas al enige tijd een ware sensatie en terecht, want ze verkochten al meer dan 75.000 exemplaren. Deze college band vermengen op hun nieuwe plaat alle muziek waar ze mee zijn opgegroeid. Dat gaat van rock ’n roll tot onvervalste roots en dit omwille van Mike Butterworth's rock 'n' roll ingesteldheid en Jason Walsmith's alt-country roots, de twee frontmannen van deze band.

The Nadas maakte dan ook op de vorige albums - "Listen Through The Static" (2005), "Transceiver" (2003), "Show To Go" (2001) en "Coming Home" (2000) bijzonder aangename rootsmuziek waarvan je alleen maar heel vrolijk kunt worden. De muziek van de Amerikanen wordt op het Internet omschreven als "Best College Band You’ve Never Heard Of" ..., maar "The Ghosts Inside These Halls" klinkt wat mij betreft meer als dat, meer als het serieuze broertje van the Bottle Rockets of als het beste uit de roots/popmuziek uit de jaren 80 en 90 verenigd in één band.

The Nadas maken aanstekelijke en warmbloedige muziek die we best kunnen omschrijven als 'rock-meets-alt-country', muziek die na één keer horen voorgoed in je hoofd zit. Hoewel ik normaal gesproken niet zoveel heb met popgerichte songs blijkt "The Ghosts Inside These Halls" tot dusver behoorlijk onweerstaanbaar. Waar toch enigszins vergelijkbare bands wat mij betreft aanvoelen als een ijzige koude bries op een warme zomerdag, is de muziek van the Nadas de warme mistral wind die de temperatuur nog iets verder opdrijft.

De muziek van The Nadas zit verschrikkelijk knap in elkaar en de arrangementen zitten vol avontuur. Ook de wijze waarop de vocalen zijn opgenomen draagt bij aan het even aanstekelijke als fraaie resultaat. De band put hierbij absoluut uit de archieven van de jaren 80 en 90, maar borduurt zeker niet fantasieloos door op de erfenis van deze momenteel zo uitgemolken decennia. Luister maar even naar de meer hit gevoelige nummers als, het mooi geschreven "Blue Lights", dat eerder een Wallflowers sfeertje heeft, het pop/Americana getinte "Pieces On The Ground" of "Feel Like Home" en je bent meteen verloren. Mijn favorieten zijn eerder het nummer "Alaska" een meer upbeat country song en het afsluitende "Hammer Down" een Southern rock/country song met uitstekend gitaarspel.

Heel veel verandert is er eigenlijk niet, na al die jaren heeft men het vertrouwde en zo sfeervolle Nadas geluid in ere hersteld en ook de zang van Butterworth en Walsmith zorgen weer als vanouds voor kippenvel. The Nadas hebben met "The Ghosts Inside These Halls" een plaat gemaakt die de gure herfstochtenden en koude winteravonden die gaan komen, beslist wat mooier maken.

 

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Authentic Records
video