BEN COOLEY HALL – OWNING UP TO A LIFE

Als tiener groeide Ben Cooley Hall op in Boston waar hij naar hartenlust kon zingen en viool spelen. Tijdens zijn hogere studies leerde hij dan gitaar spelen en werd hij groepslid bij een hele reeks bandjes. Zo speelde hij basgitaar bij ‘Birdbody Hank’ en werd hij frontman en zanger bij ‘The Mary Reillys’ die vanuit Boston opereerden.

In 2002 verhuisde hij dan naar Providence in Rhode Island waar hij nog steeds woont. Sindsdien trad hij vooral als soloartiest op en werkte hij geduldig aan het schrijven van eigen songs die nu uiteindelijk een plaatsje kregen gereserveerd op zijn eerste soloplaat “Owing Up To A Life”.

Dat Ben Cooley Hall ook van dromen houdt moge blijken uit het feit dat er drie songs als een rode draad doorheen deze elf nummers tellende cd staan die “Dream” heten, nl. “Excerpt no.1 (Odd Little Man)”, “Excerpt no. 2 (Down To The Lake)” en “Excerpt no. 3 (Better Way)”. Deze trilogie heeft verder niet direct iets met elkaar te maken, behalve dan dat zowat alle liedjes op deze cd simpele doch melancholische songs zijn die in de categorie van indie pop geïnspireerde luisterliedjes kunnen worden ondergebracht.

Met veel aandacht voor de songteksten brengt Ben Cooley Hall zijn liedjes op een rustige, laid back wijze met veel gevoel voor eerlijkheid en efficiëntie. Hoewel het lijkt alsof “Owing Up To A Life” een geheel soloproject is zijn er toch enkele verrijkende maar subtiele muzikale bijdragen van een paar bevriende muzikanten zoals Lyndon Cordero Lopez op trompet in “Sunny Day”, Paul Frederick op klarinet bij “Come To Care”, Bob Terlisner op doedelzak bij “After The Fall” en Steven James Lawrence op piano in “Compromise” en “Lot More Coming”.

Onze absolute favoriete track uit deze cd is echter “Ginger Ale” waarin de zanger enkele mooie woordspelingen in de songtekst heeft verwerkt. Dit nummer heeft iets onweerstaanbaars in zich en nodigt al gauw uit tot meeneuriën met de delicaat aanwezige muzikale begeleidingsmuziek.

Tot op de basis uitgeklede liedjes die probleemloos met enkel een akoestische gitaar op het podium kunnen gebracht worden. Dat is de algemene omschrijving voor deze plaat die enkele hele mooie liedjes bevat. Het eerder vermelde “Ginger Ale” kan voor dit lijstje van favoriete songs vervoegd worden door “Sunny Day”, “Dependable Downer”, “Compromise”, cd-afsluiter “Lot More Coming” en de “Dreams”-trilogie. Fijn plaatje voor de fans van akoestische popmelodietjes met een goed verhaal.

(valsam)

 

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Label : Caunounicus Records
Distr. : Rob Forbes