RICHARD KOECHLI & BLUE ROOTS COMPAGNIE - LIVE, REAL & LAID-BACK

De muziek van Zwitser Richard Koechli ontspringt uit de blues en helt over naar folkrock met modderspatjes swamp. Beter kan je zijn muziek niet omschrijven, al boort hij constant nieuwe bronnen aan. Behalve zijn bedrijvigheid als producer en studiomuzikant, vond hij nog tijd om een vijftal albums uit te brengen en enkele muziekboeken te schrijven. Daarnaast heeft hij nog verschillende projecten lopen, maar muziek creëren en deze Live brengen blijft zijn grootste passie.

Zijn laatste ‘Laid-back’ dateert van vorig jaar en er staat alweer een dubbelalbum klaar samen met een DVD, weergave van zijn Live concert, opgenomen in Zürich eind oktober vorig jaar samen met de Blue Roots Compagnie. Hijzelf brengt deze als officiële bootleg uit. Als integer muzikant moet je vindingrijk zijn, wil je het hoofd boven water houden in de muziekindustrie.

In dit Live dubbelalbum word je weer vanaf het eerste ‘Laid-back Sur Hamac’ meegesleept met Koechli’s weergaloos slide spel op een van zijn gitaren. De invloeden van Mark Knopfler en Ry Cooder zijn nooit ver weg. Op het cajunachtige ‘Ce Soir’ met accordeon bespeur je eenzelfde levenslust als bij Zachary Richard. De zanger/gitarist verwijdert zich nooit ver van zijn bron, de oude blues die hem inspireert. In ‘Deep Water’, dat hij zelf schreef, lijkt de blues de bedding waarin zijn emoties het best gedijen. Dat hoor je ook in ‘You Gotta Move’ van Fred McDowell, waarin zang, gitaar, piano en drum lijken samen te zweren om deze bluespionier een tribuut na te sturen. Onderwijl stelt Koechli zijn bandleden voor.

De bandleden zijn op twee na dezelfde als op zijn ‘Laid-back album’. Michael Haefliger is nu de bassist van dienst. Twee uur lang spelen Koechli en zijn band zich de ziel uit het lijf. Nagenoeg alle songs uit het ‘Laid-back’ album werden in de setlist opgenomen, hier en daar meer uitgesponnen, zoals ‘La Chance de t’aimer’. Nieuw zijn de zes covers en de traditional ‘Lily Of The West’. J.J. Cale’s ‘After Midnight’ lijkt Koechli op het lijf geschreven. Het best wordt de mood van zijn songs weergegeven in het instrumentale ‘Windy And Warm’, weldadig als de luwte van een late zomeravond.

In zijn songteksten is de bekommernis om zijn medemens en het rebels verzet tegen de huidige tijdsgeest nooit ver weg. De echte zeggingskracht komt echter van zijn gitaar, wanneer hij bijvoorbeeld in ‘My Slide Is Crying’ zijn levensgeschiedenis en gemoedstemmingen evoceert.

Als bis brengt de band ‘Before You Accuse Me’ van Bo Diddley met het meesterlijk tintelend pianospel van Michael Dolmetsch, afsluiter van een excellent concert. Live kan je dit nog op de DVD bekijken en in gedachte mee applaudisseren met het publiek. Het liefst zou ik hem en zijn band echter als één van zijn vele anonieme fans willen toejuichen, wanneer hij in levende lijve op een Belgisch podium staat, in een gezellige club of de Tiendenschuur bijvoorbeeld of om het even waar, als hij zijn gitaar maar laat zingen zoals op deze Cd’s.

Marcie

 

Artiest info
Website  
Myspace  

DUBBEL-CD + DVD
Officiële bootleg

video