BRAKES – ROCK IS DODELIJK (LIVE)

De Britse indierockformatie ‘Brakes’ (in Amerika heten ze trouwens ‘Brakesbrakesbrakes’) werd in 2003 opgericht door Eamon Hamilton, de ex-keyboardspeler van ‘British Sea Power’. Andere bandleden zijn gitarist Tom White en diens broer Alex White op drums, beiden komende van de groep ‘Electric Soft Parade’ en bassist Marc Beatty die bij de groep ‘The Tenderfoot’ werd weggeplukt.

Eamon Hamilton werd frontman en zanger van ‘Brakes’, een formatie die zich al gauw een prominente plaats in de hedendaagse rockscène wist te verwerven met drie studioplaten: “Give Blood” uit 2005, “The Beautiful Visions” uit 2006 en “Touchdown”, een cd die pas begin dit jaar op de markt kwam.

‘Brakes’ komt nu verrassend op de proppen met een in Brighton en Keulen opgenomen live album dat de voor een Britse groep zéér Nederlandstalig klinkende titel “Rock Is Dodelijk” meekreeg. De keuze voor deze titel is toe te schrijven aan een pakje roltabak dat Hamilton kocht in Nederland waarop de waarschuwing ‘Roken is dodelijk’ was aangebracht.

Op deze live-cd geven ze een vrij volledig overzicht van hun carrière tot op heden door middel van 20 tracks. De singles uit hun recentste cd komen aan bod met “Hey Hey” (dat hier in twee behoorlijk verschillende versies wordt opgevoerd), “Don’t Take Me To Space (Man)” en “Why Tell The Truth (When It’s Easier To Lie)?”.

De energieke set die kenmerkend is voor deze band spat van dit schijfje af en de gedrevenheid van Hamilton met zijn messcherpe songteksten en ruwe, punkperformance zijn de bepalende criteria voor de sound van ‘Brakes’. Deze live-cd is niet direct een ‘best of’ te noemen maar geeft toch een mooi overzicht van de nummers die verspreid over hun drie studioplaten te horen waren.

Helemaal op het einde brengen ‘Brakes’ een hommage aan hun muzikale voorbeeld Johnny Cash door een cover te brengen van diens song “Jackson”. Die invloeden van ‘the man in black’ zijn ook te horen in het countrynummer “NY Pie”.

De punksongs “Pick Up The Phone”, “Heard About Your Band”, “Cease And Desist”, “Porcupine And Pineapple” en de gitaarrockers “Huevos Rancheros”, “What’s In It For Me?” (dat ook twee keer aan bod komt) tonen aan dat de muziek van ‘Brakes’ live niet voor ‘pussies’ bestemd is. Je moet als toeschouwer eerder oppassen dat Eamon Hamilton er je hoofd niet zal afbijten. Enkel in de zachte ballad “Isabel” - die zowaar akoestisch gebracht wordt - wordt er een moment van rust ingelast in de setlist. Voor de fans van deze Britse rockformatie is “Rock Is Dodelijk” een absoluut vereiste aanschaf.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Fat Cat Records
Distr. : Bertus