HARRY MANX - BREAD AND BUDDHA

Halverwege zijn negen albums is de Canadees Harry Manx met zijn muziek een meer spirituele weg opgegaan. Zijn reizen over heel de wereld brachten hem in contact met andere culturen: Europa, Brazilië, Japan en India. Op zijn Indische reis ontdekte hij de 20-snarige Mohan Veena, een Indiaas snaarinstrument dat op een sitar gelijkt. Hij bespeelt het instrument ook weer op dit album in een tweetal tracks. Dan zingt Samidha Joglekar mee en hoor je op ‘True To Yourself’ de tablas van Ravi Naimpally.

Maar de songwriter Harry Manx richt zijn muzikaal kompas niet alleen naar het Oosten. Hij componeerde ook gevoelvolle ballades zoals ‘Dew On Roses’ en ‘Your Eyes Have Seen’, waarop je dan behalve Harry’s National Steel gitaar nog de nostalgische pianoklanken van Mark Kieswetter hoort. Daarnaast bleef Harry Manx zijn oude liefde getrouw, want behalve een vernieuwde versie van Charlie Patton’s ‘Moon Goin’ Down’ vertolkt hij heel doorleefd het bluesy ‘Humble Me’ van Kevin Breit. Soortgelijke berusting in wat het lot van de mensheid is, trof je ook aan bij de bluespioniers. In Harry’s teksten lijkt levensmoeheid vaak tegen zijn huid te schuren evenals in zijn slide spel. “Life is short and slips away”.

Het liefst volg ik Harry Manx wanneer hij zijn kompas op het zuiden afstemt. Zijn ‘Walking Ghost Blues’ en vooral ‘Love Is The Fire’ stralen een authenticiteit uit die rechtstreeks opgepikt lijkt uit de bodem van de Mississippi Delta. Hij speelde dan ook ooit op straat, in koffiehuizen en bars, vooraleer hij in het festivalcircuit het publiek deed verstommen met het impact van zijn gitaarspel.

In dit album omringt Harry zich met tal van muzikanten. Bassist John Dymond hetzij Russ Boswell en drummer Jorn Anderson zijn er enkele van. Soms zingt Genevieve Jodoin backing mee, o.a. op de tragische folkklassieker ‘Long Black Veil’. Ook het artwork is verzorgd met mooie foto’s en poëtische songteksten. Manx zelf producete dit album samen met John Bailey, bezitter van een Juno Award.

Harry Manx’ spirituele wereld houdt niet op aan de landsgrenzen, maar blijft het hart van de blues opzoeken. Met zijn warme licht hese stem vertolkt hij zijn fusiemuziek ‘walking’ en ‘humble’ en laat op een vloeiende wijze het aardse met het spirituele versmelten.

Marcie

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Label: Dog My Cat Records

video