JULIE FOWLIS – UAM ‘FROM ME’

De 30 jarige Schotse folkzangeres en multi-instrumentaliste Julie Fowlis heeft in eigen land een haast goddelijke status bereikt met haar liedjes in ‘Gaelic’, de lokale Schotse taal die nog maar door amper 1% van de huidige bevolking wordt beheerst. Zij groeide op in North Uist, een klein eilandje nabije de Schotse kust waar de voertaal ‘Gaelic’ was.

De lokale tradities van samenzingen, het blazen op de ‘pipes’ en het uitvoeren van volksdansen kreeg ze allemaal met de paplepel mee. Zij is ook de eerste artieste die van het Schotse parlement een award kreeg als ‘Scotland’s Gaelic Ambassador’. Momenteel bestudeert ze ook de traditionele ‘Gaelic’-cultuur en sociale geschiedenis waarvoor ze een Masters Degree wil behalen.

Naast haar solocarrière is ze is actief als lid van het lokale sextet ‘Dòchas’ waarmee ze in 2004 de ‘Scottish Traditional Music Award’ won als beste nieuwkomer en zij zelf genomineerd werd als beste ‘Gaelic’-zangeres. Haar eerste soloplaat “Mar A Tha Mo Chridle (As My Heart Is)” dateert van 2005.

Sindsdien treedt ze wereldwijd op met de groep en als soloartieste. Twee jaar geleden brak ze definitief door met haar tweede soloplaat “Cuilidh” die wereldwijd goed was voor een gouden plaat.

Er is blijkbaar een vrij groot publiek voor dergelijke traditionele muziek, gezongen in de lokale taal. De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat we er geen moer van begrijpen en daardoor ook geen correct oordeel kunnen vellen over de songteksten.

Voor de muzikale begeleiding doet ze onder meer een beroep op haar echtgenoot Eamon Doorley die viool en bouzouki speelt en een vast groepslid is bij de Ierse traditionele formatie ‘Danú’. Zelf bespeelt ze traditionele instrumenten als highland pipes, small pipes and tin whistle.

Een optreden in 2007 in de veelbekeken ‘Later With Jools Holland’-show op BBC 2 als allereerste ‘Gaelic’-zangeres betekende de definitieve doorbraak bij het grote publiek voor Julie Fowlis. Onder haar fans kan ze onder meer rekenen op de Ijslandse Björk, KT Tunstall, Ricky Gervais en Radiohead-drummer Phil Selway.

‘Uam’ is nu haar derde studioplaat en betekent ‘From Me’. Het is een 13 tracks tellende cd met 12 songs in Gaelic en één nummer in een mix van Engels en Gaelic, zijnde “Wind And Rain”. Dit is een duet dat ze brengt samen met Eddi Reader, de vroegere roodharige zangeres van de formatie ‘Fairground Attraction’. Twee andere duetten op deze cd zijn “Hé Gràdh, Ho Gràdh” en “Bodachan Cha Phos Mi”, die ze beiden brengt met Mary Smith, een andere ster uit de Gaelic-zangwereld.

Misschien bent u ook wel een liefhebber van dergelijke traditionele zang en muziek en dan kunnen we deze nieuwste van Julie Fowlis warm bij u aanbevelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Shoeshine Records
Distr. : Bertus