TED HEFKO AND THE THOUSANDAIRES – EGYPTLAND

Jazzsaxofonist Ted Hefko uit Brooklyn, New York heeft zich in de voorbije maanden geconcentreerd op het gitaarspel en op het schrijven van eigen nummers. Negen daarvan werden gebundeld op de cd “Egyptland” die hij samen met zijn muzikanten ‘The Thousandaires’ in New York heeft opgenomen.

Ted Hefko heeft altijd al gehouden van experimenteren met muziek en begeeft zich daarbij regelmatig op onbetreden paden, het ene al wat meer succesrijk dan het andere. Maar het belangrijkste criterium is doorheen de jaren toch altijd het hebben van veel plezier gebleven. Dat er veel fun en liefde in deze plaat werd gestoken is bij beluistering dan ook meer dan duidelijk.

“Egyptland” is geen jazzplaat geworden want Ted Hefko heeft voor deze cd vooral zijn invloeden uit de folkmuziek aangewend bij het uitwerken van deze tracks. Naast de tenorsaxofoon speelt hij op dit album ook fluit en klarinet en zet hij swingende en ritmische muziek onder zijn inventieve teksten. Een grote stem heeft hij niet maar intrigeren doet hij wel met zijn zangwerk, dat soms wat slordig lijkt te zijn maar net daardoor opvalt tussen alles wat ons tegenwoordig via de populaire radiozenders voorgeschoteld wordt. Hij zingt op enkele songs een beetje zoals Van Morrison in een goed bui.

De Latinsound van de rumbamuziek in “Wet Wool In Rain” of de twangende gitaarklanken in “Twenty Three Dollars And Twenty Three Cents” en in “Losin’ Hold”, het Elvis Costello-achtige “Egyptland” of het jazzy “The Roofer” en “New Orleans East”; alle nummers mogen er allemaal gerust bij zijn. Er is een grote diversiteit in de songstijlen terug te vinden wat er voor zorgt dat deze korte maar sterke cd nergens voor een moment van verveling kan zorgen.

Het aanstekelijke, instrumentale “The Short Man’s Complex” met een prachtige saxofoonmelodie zal er zelfs voor zorgen dat je uit je luie zetel opspringt en een danspasje in je living zal wagen, met of zonder partner. Het laid back gezongen “Bad Kids” is een mix van jazz- en delta bluesgeluiden en toont aan dat je met een inventieve mix van stijlen absoluut prachtige nieuwe songs kan creëren. Dr. John of Sonny Rollins zouden hiermee een prachtnummer aan hun repertoire kunnen toevoegen.

Om de laatste twijfelaar nog overstag te krijgen krijgen we ter afsluiting nog een pareltje op instrumentale wijze voorgeschoteld met “Big Shoes”, een dijk van een nummer.
Hoewel deze cd integraal in New York werd opgenomen waart de sfeer van het muzikale New Orleans doorheen alle songs. Voor ons is dit één van de mooiste platen die we dit jaar al mochten recenseren en het schijfje zal zeker een prominent plaatsje in de privécollectie toegewezen krijgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Distr. : Rob Forbes

CD Baby