NATHAN HOLSCHER AND THE OHIO 5 – HIT THE GROUND

Na het schrijven van meer dan 1000 recensies voor Rootstime overkomt het me echt niet zo vaak meer dat een ter bespreking aangeboden schijfje me helemaal wegblaast, van de eerste tot de laatste noot. Vaak krijgen we albums waar tussen de 50 en 80% van de nummers een herbeluistering waard zijn. De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat er ook heel wat van deze schijfjes in de klasseerbakken terechtkomen om er nooit meer uitgehaald te worden.

‘Nathan Holscher And The Ohio 5’ uit Cincinnati, Ohio hebben echter met “Hit The Ground” een plaatje gemaakt dat ik maar heel moeizaam uit de lader van de cd-speler kan krijgen en waarbij ik even later merk dat het er alweer opnieuw werd ingestoken om nog eens keiluid door de speakers te schallen.

Ik zit zo te bedenken dat we intussen ook al in de kille novembermaand zijn aanbeland en dat ik met “Hit The Ground” misschien wel mijn numero uno voor het jaarlijstje 2009 heb gevonden. In amper tien songs weet deze verhalenverteller me met zijn op schitterende muziek gezette woorden bij de keel te grijpen.

Backing zangeressen Annie Orlet (die ook gitaar speelt) en Sharon Udoh (die ook piano en keyboards speelt) zorgen voor niet evenaarbare extra’s aan de prachtige fluisterende en rasperige vocalen van de pas 27-jarige Nathan Holscher. Qua stem doet hij me overigens af en toe denken aan die van Brian Charles, de zanger van het Amerikaanse folkduo ‘James Curry’. Qua productie is het werk van producer Ric Hordinski op deze plaat ook wel wat schatplichtig aan dat van Daniel Lanois, vooral dan bij diens eigen sfeervolle cd’s.

Met “One Last Day” wordt deze cd in uptempo gelanceerd, maar daarna is het alleen nog smart, hartenleed, verdriet om verlies van liefde en lust en een gebroken hart en stem die de aandacht weten op te eisen. “A Ghost Gives Way” en de absolute topper “Along The Way” zijn echte songklassiekers die nu en ook binnen tien of twintig jaar nog altijd even fris zullen klinken en lotgenoten met een gebroken hart de nodige vertroosting zullen kunnen bieden.

Op heerlijke wijze vloeit het bloed als een kabbelende rivier uit het hart in de onnavolgbare liefdesverklaring “Only One”. Alsof het vele verdriet teveel is voor één mens voel je je als luisteraar hulpeloos als “Hit The Ground” alweer de punt van het mes diep in de toch al te grote wonde steekt. Het verlangen naar wat tederheid is tot zijn essentie teruggebracht in de muzikale ode aan “Caroline”, waarin het rusteloze hart van de zanger nog maar eens wordt opengescheurd door de felle pijn van het verlies. Zou deze Caroline misschien de reden van alle deze vreselijke ellende zijn? Om één of andere reden verklaar ik haar nu al schuldig aan deze emotionele onmenselijkheid. Anderzijds zouden we natuurlijk nooit zulke schitterende songs ten gehore gekregen hebben als alles koek en ei was gebleven. Luister zelf maar eens naar “True?”, “Know You Too” en de prachtige afsluiter “Bakersfield”.

Ik denk dat ik hier maar zal ophouden met het aanprijzen van deze cd. Schaf ze gewoon zelf aan en wees ook vanaf noot één overtuigd dat dit een fantastische muziekklassieker is geworden. Voor ons kan Nathan Holscher alvast niet meer stuk en we gunnen hem van harte dat hij de nodige troost mag vinden in een geweldige verkoop van dit album. Fenomenaal en formidastisch schijfje dat absoluut in uw persoonlijke verzameling thuishoort. Zeg dat (valsam) het u gezegd heeft.

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby