KILLING MOOD – JUST ANOTHER LOVE SONG

‘Killing Mood’ is het pseudoniem waarachter zangeres en liedjesschrijfster Belinda Kordic zich verschuilt. Deze muzikante werd in Australië geboren uit twee Kroatische hippieouders die hun toevlucht hadden gezocht in dit beloofde land. Na een vrij turbulent en onevenwichtig leven tijdens haar jeugd belandde ze uiteindelijk in een groepje dat ‘Stabb’ heette. Toen deze formatie in 2003 ophield met bestaan begon Belinda Kordic meteen eigen liedjes te componeren die nu een plaats op haar eerste soloplaat hebben gekregen.

We kregen haar debuutplaat “Just Another Love Song” toegestuurd met daarop twaalf nummers die handelen over twee vrij uiteenlopende onderwerpen: de liefde en de dood. Volgens de zangeres is er een duidelijk verband tussen beiden, hetgeen ze duidelijk probeert te maken door middel van de nummers die op dit album zijn terug te vinden.

Er is bij ieder van ons wel een verlangen naar wat liefde in het leven, net zoals iedereen ook wel een beetje bang is van de dood. In muziek vertaald leidt dit tot melancholische en mooie melodieën over de liefde en anderzijds ernstige en donkere teksten over de songs die het thema ‘dood’ behandelen.

Belinda Kordic voorziet ook ruimte voor wat ironie zoals in het nummer “Love Burns” waarbij de centrale figuur in deze song uiteindelijk haar man doodschiet. Hier en daar zijn in de songs subtiele invloeden uit de jazzmuziek terug te horen. Zelf refereert ze in haar promotieblaadje naar Nina Simone en Fleedwood Mac maar ook de knappe cover van Billie Holiday’s liedje “Strange Fruit” bewijst dat ze zich redelijk goed thuis voelt in het jazzgenre.

Andere invloeden die in enkele liedjes terug te horen zijn komen uit het countrygenre en ook soulsongs hebben tot een bepaalde vorm van inspiratie geleid. Bij de betere tracks klasseren wij voor u “Dancing With The Damned”, “If I Could”, “Love Burns”, het weinig hoopgevende “Killing You”, het muzikaal knap uitgewerkte “Orbit” en het cd-afsluitende “Ramblin’ Man”.

‘Killing Mood’ is derhalve niet enkel een groepsnaam maar ook een gemoedsgesteldheid die vanzelfsprekend weinig aanleiding geeft tot vrolijkheid. De teneur van “Just Another Love Song” is eerder droefheid, pijn en angst. Binnen dit sfeergebied levert Belinda Kordic een mysterieus maar ook intrigerend plaatje af waarmee ze haar stempel drukt binnen een vrij ongeëxploiteerde genre in de muziek.

(valsam)

 

Artiest info
   
Myspace  

Label : GMR Music
Distr. : Bertus