JIMMY WEBB & THE WEBB BROTHERS – COTTONWOOD FARM

Jimmy Webb is een nu 63-jarige Amerikaanse singer-songwriter die als zoon van een dominee al gauw piano en orgel leerde spelen als begeleider van het gospelkoor in de kerk van zijn vader. Hij werd nogal kort gehouden als kind en mocht van zijn ouders enkel naar blanke gospelsongs en lokale countrymuziek op de radio luisteren.

Eind jaren ’50 begon hij zelf liedjes te componeren en het succesvolle resultaat daarvan is in de geschiedenis van de muziek bewezen via vertolkingen door Frank Sinatra, Elvis Presley, The Supremes en later ook door Isaac Hayes en R.E.M.

Titels als “Up, Up And Away”, “Galveston”, MacArthur Park” en “By The Time I Get To Phoenix” zouden bij u als muziekliefhebber zeker een belletje moeten doen rinkelen. En de song “Highwayman” uit het gelijknamige album van Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson en Kris Kristofferson is ook voor het eerst uit de pen van deze Jimmy Webb gevloeid.
Al zijn schrijverswerk leverde hem in de voorbije decennia ettelijke Grammy Awards op. In diezelfde periode schreef hij ook heel wat muziek voor tv-series en voor films. Zelf heeft hij enkele keren geprobeerd om zijn composities ook zelf op te nemen maar als zanger werd hem nooit hetzelfde succes als dat van componist gegund. Misschien wel omdat zijn stem wel ok is maar er zeker niet bovenuit steekt.

In 2005 kwam hij na een stilte van zowat tien jaar nog eens op de proppen met een nieuwe soloplaat “Twilight Of The Renegades”. In heel wat van zijn liedjes is het religieuze aspect vanuit zijn opvoeding terug te vinden en als overtuigde Christen heeft hij die godsdienstige beleving ook nooit voor de buitenwereld willen verbergen. Jimmy Webb treedt nog steeds vaak live op en in 2007 werd zo een optreden in Engeland zelfs voor het nageslacht vereeuwigd via het album “Live And At Large”.

Nu verschijnt een nieuwe studioplaat van Jimmy Webb samen met The Webb Brothers onder de titel “Cottonwood Farm”. Die Webb Brothers zijn Jimmy’s zonen Christiaan, Justin, James en Cornelius (4 van zijn zes kinderen) die onder hun groepsnaam eerder ook al drie albums hebben uitgebracht, waarbij “Maroon” hun bekendste werk was en in de pers op vergelijkingen met het werk van de Beatles mocht rekenen.

“Cottonwood Farm” is een project dat de Webb Brothers al sinds heel lang samen met hun vader hadden willen doen, maar dat steeds opnieuw om diverse redenen werd uitgesteld. Nu vormen de tien songs op het album een mix van werk dat zowel door vader Jimmy als door de zonen werd gecomponeerd. Voornamelijk songs die in een bedje van countryinvloeden werden ondergedompeld en sterk lijken op de nummers die Jimmy in de jaren ’70 o.a. voor countryvedette Glenn Campbell heeft geschreven. Diens zoon Cal Campbell is trouwens drummer van dienst op dit album.

De titeltrack is een meesterwerk van zowaar 12 minuten dat Jimmy Webb al in de jaren ’70 had gecomponeerd. Er zit een parlando in en groeit net als “MacArthur Park” uit tot een symfonisch sluitstuk waarin zowel Jimmy Webb als zijn zonen zich vocaal op een hoog niveau weten te tillen. Jimmy zingt op deze cd ook zijn eigen versie van zijn songs “Highwayman”, “If These Walls Could Speak”, “Where The Universes Are” en het kerstliedje “A Snow Covered Christmas”.
Net als wanneer vader zingt geven ook de zonen blijk van goede vocale prestaties in songs als “Hollow Victory”, “Bad Things Happen to Good People”, “Mercury’s In Retrograde” en “Old Tin Can”.

Zoals het hoort wordt dit album respectvol opgedragen aan het oudste lid van de familie: grootvader Bob Webb, die op deze cd zelf een puike versie van de hitklassieker “Red Sails In The Sunset” mag inzingen. Voor de liefhebbers van al de hierboven vermelde hitsongs uit de pen van Jimmy Webb is deze cd onmisbaar voor de collectie. Anderen hebben er alvast een leuk plaatje mee aangeschaft.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Proper Records
Distr. : Rough Trade