KEVIN DEVINE – BROTHER’S BLOOD

De Amerikaanse componist-muzikant Kevin Devine woont in Brooklyn, New York en staat daar vooral bekend als schrijver van melodieuze akoestische gitaarliedjes en teksten die niet zelden politiek geïnspireerd zijn. Voor zijn vorig jaar in augustus al opgenomen nieuwste cd “Brother’s Blood” deed hij een beroep op zijn muzikale begeleidingsgroep ‘The Goddamn Band’ waar enkele bekende New Yorkse muzikanten de dienst uitmaken. Zo spelen bassist-keyboardspeler Chris Bracco en drummer-pianist Mike Skinner mee in deze formatie. Beiden namen ook de productie van dit album voor hun rekening.

Kevin Devine beroept zich op muzikale invloeden van artiesten als Bob Dylan, Elliott Smith en Nirvana om de luisteraar is staat te stellen om zijn eigen werk ergens te kunnen catalogeren. Beroepsmatig is Devine een aan de universiteit afgestudeerde journalist maar zijn waarnemingsvermogen en de kunst om wat hij ziet in woorden om te zetten heeft hij voornamelijk aangewend voor het componeren van zijn liedjes. In 2003 deed hij dat voor een eerste keer met zijn debuutplaat “Make The Clocks Move”.

Zijn vierde cd “Put Your Ghost To Rest” in 2006 bezorgde hem een vaste plek op de muzikale kaart in New York, waar hij nu regelmatig optreedt met zijn groep maar ook als soloartiest met enkel zijn akoestische gitaar omgord. Samen met zijn goede vriend Jesse Lacey tourde hij doorheen Amerika en Europa. In 2008 was hij ook al in Europa als voorprogramma voor Jenny Owen Youngs, opnieuw Jesse Lacey en Rachael Yamagata.

Met “Brother’s Blood” doet hij nu een nieuwe gooi naar de eeuwige roem. Enkele songs zijn herbewerkingen van demos die ook al op zijn MySpace-site werden aangeboden maar voor dit album een splinternieuw arrangement kregen aangemeten. De release van dit album werd voorafgegaan door een ep-tje dat “I Could Be With Anyone” getiteld werd. De eerste single uit deze cd is “Another Bag Of Bones”, een melodieuze popsong met knappe harmony vocals aan het einde.

Qua stijl willen we zijn werk vergelijken met Conor Oberst en Bright Eyes, die ook uptempo songs afwisselt met mooie ballads waarin de vocale kwaliteiten naar het voorplan worden gehaald. Kevin Devine doet dit hier in de epische titeltrack “Brother’s Blood” op een uitstekende wijze. Hier klinkt zijn broze, wat gebroken stem een beetje als die van Will Johnson van South San Gabriel. Het nummer evolueert langzamerhand naar een pompeuze gitaarrocksong om daarna weer heel zacht af te sluiten.

Tekstueel is Kevin Devine overigens wat men een woordensmid pleegt te noemen met heel veel aandacht voor het juiste woord op de juiste plaats op het juiste moment. Ook het gebruik van een hele reeks metaforen is deze muzikant niet vreemd. Dit bewijst hij nogmaals in “Fever Moon”, een zachte, verhalende ballade met invloeden uit de Latijns-Amerikaanse muziekstijlen middels mariachi-trompetgeschal door Kenny Warren. Een prachtige song die zeer sfeervol en laid back gebracht wordt door een voortreffelijk zingende Kevin Devine. Met enkel akoestische gitaarbegeleiding overtuigt hij nadien opnieuw met het intimistische “It’s Only Your Life” en in het zachtjes voortkabbelende maar muzikaal compositorisch zeer sterke “Murphy’s Song”.

Ook voor deze cd koos hij er voor om zijn persoonlijke mening over de politiek, het racisme en de obsessieve godsdienstbeleving te ventileren in de zwaar hekelende rocksong “Another Bag Of Bones”.

Voor wie Kevin Devine een nieuwe naam is kan “Brother’s Blood” de ideale kennismakingsplaat zijn. Voor anderen die zijn werk reeds kennen van zijn vorige 4 cd’s zal het een genoegen zijn om na het beluisteren van dit album vast te kunnen stellen dat deze cd zijn ‘masterpiece’ is geworden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Arctic Rodeo Recordings
Distr. : Bertus