KYLE SWARTZWELDER – KYLE SWARTZWELDER

Gedurende de voorbije vijf jaar bouwde singer-songwriter Kyle Swartzwelder zich een stevige reputatie uit in de folk-rockscène van de Amerikaanse staat Delaware. Zijn liedjes zijn meestal donkere en traag gespeelde folksongs die op akoestische gitaar werden gecomponeerd maar op zijn titelloze debuutplaat omkaderd worden door een wat bredere instrumentatie van cello, viool, orgel, pedal steel, bas en drums.

Die extra instrumenten zijn echter minimaal aanwezig waardoor de aandacht van de luisteraar toegespitst kan blijven op het gitaarspel en vooral op de zangprestatie van Kyle Swartzwelder. De frisse en hedendaagse liedjes - acht in totaal op deze cd – geven ons de impressie dat deze muzikant een fan is van gelijkaardige artiesten als Iron & Wine, Calexico, Richard Buckner en Ryan Adams ten tijde van Whiskeytown.

Dat hij zijn tijd heeft genomen om met dit schijfje een kwalitatief hoogstaand werkstuk af te leveren valt af te leiden uit de informatie dat enkele van deze liedjes al gedurende de voorbije twee jaar werden uitgetest op zijn MySpace-site en nu pas geschikt werden bevonden voor een definitieve cd-registratie.

De songs zitten allemaal een beetje in hetzelfde genre waardoor een selectie van favoriete nummers niet voor de hand ligt. Toch gaat onze voorkeur uit naar enkele tracks waaronder het intieme “Bring Me Home”, de uptempo countrysong “The Way I Should Be”, de gevoelige en doorleefde liedjes over “Julianne” en “Sparrow” en het sterk aan Ryan Adams herinnerende “Sing Your Angels Love”.

Kyle Swartzwelder is een troubadour die oprechte gevoelens en emoties op meesterlijke wijze kan omzetten in teksten en songs die elke luisteraar moeten aanspreken omdat ze zo herkenbaar zijn voor ieders eigen leefwereld. Mooie debuutplaat die doet uitkijken naar meer van hetzelfde bij een hopelijk spoedige opvolger.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : 13:13 Records

CD Baby