DAVE DESMELIK – ONLOOKER

Dave Desmelik is een singer-songwriter uit Asheville, North-Carolina die met het album “Onlooker” zijn zesde studioplaat heeft afgeleverd. Het werd de opvolger voor zijn 2007-release “Unheard Of”. In zijn werk als songschrijver laat zich vooral inspireren door folk, country, bluegrass en blues om er daarna uiteindelijk een eigen specifieke alt-countrysound bij te creëren.

Doorheen de voorbije jaren heeft hij diverse instrumenten leren bespelen, gaande van gitaar tot cello en bas. Ook op deze nieuwe cd neemt hij zowat alle instrumenten voor zijn rekening want aan deze drie instrumenten voegt hij hier ook nog probleemloos banjo, mandoline, piano, orgel en mondharmonica aan toe. Toch is het album muzikaal geen moeilijkdoenerij geworden en filterde hij elk overbodig geluid uit de finale mix van zijn songs onder het terechte motto ‘less is more’.

Het geheel is een collectie van 12 liedjes geworden die het meest in de categorie folk lijken thuis te horen. De invloeden van voorgangers in het genre als Townes Van Zandt en Bob Dylan zijn duidelijk waarneembaar in de songs die Dave Desmelik voor deze plaat bij elkaar heeft gepend. Het dient echter gezegd dat hij vocaal nog ver uit de buurt van deze twee muzikale helden verwijderd blijft want zijn stem is niet altijd even vast. Dat valt o.a. pijnlijk vast te stellen bij het nummer “Sad And Old” dat daarenboven ook nog eens één van de zwakkere tracks uit deze cd blijkt te zijn.

Het sterke aspect in het werk van Dave Desmelik is zijn capaciteit om op een vrij simpele wijze belangrijke boodschappen in tekstvorm op muziek te plaatsen. “Lucky Day” en “Thief” illustreren dat misschien wel het best. Vertrekkend vanuit zijn directe leefomgeving schrijft hij over het Amerika van vandaag zoals hij het dagelijks zelf ervaart. De storyteller in deze muzikant komt ten volle tot zijn recht in nummers als “Rain”, “Mockingbird Lane” of “Why Would You Have Me?”, de beste song op deze cd.

Dave Desmelik heeft met deze “Onlooker” alweer een kwalitatief goed album afgeleverd dat toch vooral in de gratie zal vallen bij de die-hard fans van zeer Amerikaans klinkende alt-countrymuziek.

(valsam)


 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby