LEE BARBER – THIEF AND RESCUE

Singer-songwriter Lee Barber werd geboren in Baton Rouge, New Orleans in het gezegende jaar 1956, het beste jaar uit de vorige eeuw want ook ondergetekende zag toen het levenslicht, zij dat het eerder een schemerlampje was (zo werd me achteraf verteld). Momenteel woont hij echter in Austin, Texas. Samen met zijn echtgenote Elaine vormde hij in de jaren ’90 het duo ‘The Barbers’ waarvan enkele platen met wisselend succes werden uitgebracht.

Al sinds zijn zestiende hield Lee Barber zich bezig met het schrijven van liedjes. Nadien volgde ook nog een tweede interessegebied in het schilderen. Beide kunstvormen kwamen hem uiteindelijk heel goed van pas want Lee Barber komt nu pas naar buiten met zijn debuutplaat als soloartiest. Daarenboven leverde hij het schilderij af dat een ereplaats op het cd-hoesje kreeg.

“Thief And Rescue” heet het schijfje en bevat elf eigen songs. Voor het productie van het album kon hij rekenen op Brian Beattie, die dit werk vroeger ook al heeft gedaan voor bekende artiesten als Okkervil River, Daniel Johnston, Bill Callahan (Smog) en Shearwater.

Over wat kan je zoal liedjes schrijven? Lee Barber heeft de mogelijke onderwerpen voor songs alvast behoorlijk verbreed met titels als “The Mosquito”, “Broken Cup”, “The Monkey And The Ass” (eigenlijk een in-trieste break-up song), “Gloryland Bus Driver” en “1000 Miles”. Hij bewijst echter dat je over dergelijke dingen ook mooie liedjes kan componeren.

“The Mosquito” is een schitterende pianoballade die met de nodige tremolo in de stem wordt gezongen. Wat verder klinkt Lee Barber als een jonge Leonard Cohen in het prachtige liefdesliedje “Darla” waarop Okkervil River-zanger Will Sheff in duet mag komen meezingen. Ook de poëtische en lyrische songtekst heeft hij blijkbaar ontleend aan de oude grijze vos Cohen. Een andere bekende naam op de gastenlijst is Matt Sever van ‘Matt The Electrician’ die trompet speelt op enkele tracks.

Aan het einde van deze plaat wordt er nog even stevig uit de bol gegaan in het nummer “Let’s Get Lost” dat gedurende 7 minuten een forum biedt voor uitbundige muzikale pret. Tussendoor klinkt Barber even als Bowie in het swingende “Don’t Want Much” en blikt hij in “1000 Miles” en “All Night Long” terug op de vreselijke gevolgen van de orkaan Katrina die New Orleans op korte tijd in een verwoest landschap omvormde.

Het was in dezelfde periode dat er ook een orkaan door zijn 24 jaar oude huwelijk trok en hij scheidde van zijn vrouw, dus beide songs kunnen ook toegepast worden op deze tragische gebeurtenis. Dat ze echter nog steeds goede vrienden zijn bewijst de aanwezigheid van Elaine Barber die harp komt spelen voor het nummer “Way Back (shoo-be-doo)”.

Tot besluit zouden we kunnen stellen dat het verwonderlijk is dat Lee Barber nu pas op gevorderde leeftijd met deze cd op de proppen komt. Anderzijds is het een meesterwerk geworden dat misschien door het rijpen der jaren tot een dergelijk kwalitatief product is kunnen uitgroeien. “Thief And Rescue” is alleszins een aangenaam, voortreffelijk geproduceerd album van een man met een boodschap.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
CD Baby