BOB CHEEVERS - TALL TEXAS TALES

De Amerikaanse singer-songwriter Bob Cheevers maakt al sinds de vroege jaren 70 platen en zijn muziek lijkt vooral beïnvloedt door grootheden als Willie Nelson, Bruce Springsteen en Bob Dylan. Muziek die niet de behoefte heeft om te vernieuwen, maar liever teert op de rijke historie van de Amerikaanse rootsmuziek, waarbij deze jaren 70 centraal staan.

Persoonlijk ken ik de muziek van Cheevers alleen via een paar jaar geleden verschenen cd's, "Texas to Tennessee" uit 2005 en vooral via het vorig jaar en uitstekende "Fiona's World" (2008). Cheevers is inmiddels toe aan zijn nieuwste album, en als we alle jubelberichten op het Internet mogen geloven, heeft hij met "Tall Texas Tales" één van zijn beste platen gemaakt, zo niet zijn beste. Of dat zo is durf ik vanwege mijn onbekendheid met Cheevers werk niet te zeggen, maar dat Cheevers een geweldige plaat heeft gemaakt wil ik graag beamen.

Troubadour Cheevers laat zich op zijn nieuwe plaat begeleiden door flink wat muzikanten, onder wie de - snarenvirtuozen Marvin Dykhaus, Bob Pearce en Dennis Ludiker - Chip Dolan (toetsen en accordeon) - Charlie Irwin (bas) en Rich White (drums). Bovendien is er ook dit keer een voorname rol weggelegd voor producer Stephan Doster, die in vrijwel alle songs op deze plaat opduikt met zijn doeltreffend gitaarspel. Op "Tall Texas Tales" toont Cheevers zich een getalenteerd verteller van indringende verhalen over uiteenlopende onderwerpen en slaagt hij er bovendien in om deze verhalen te verpakken in aansprekende songs en te vertolken op buitengewoon doeltreffende en ontroerende wijze.

Cheevers bezingt Texas, en zijn inwoners op veel verschillende manieren, hetgeen we best horen in het bluesy "Texas Is An Only Child" of het rockend "Turquoise Heart With A West Texas Smile", maar maakt ook op andere songs indruk. Zo bezingt hij de atoombom en zijn uitvinder, een boer die om regen smeekt, en een ode aan het plaatsje Luckenbach. Texas is zijn nieuwste thuishaven, waar hij vanuit Nashville belandde na een een lang verblijf in Californië. Al moeten we voor zijn jeugdjaren terug gaan naar Memphis, TN waar hij opgroeide met de muziek van Elvis en Cash.

Mede door de gastbijdragen van zijn muzikale vrienden is "Tall Texas Tales" een hele afwisselende plaat. Cheevers schakelt op zijn nieuwe plaat tussen folk, blues en country, maar omringd door het accordeonspel van Chip Dolan in het reeds vernoemde "Luckenbach", een dampende portie Tex Mex, houdt Cheevers zich ook op imposante wijze staande.

"Tall Texas Tales" bevat Americana in de breedste zin van het woord en van een zeldzaam hoge kwaliteit. Direct vanaf de eerste noten van "Gown Up People" houdt Cheevers je in een ijzeren greep en wanneer hij je eenmaal vast heeft, laat hij je niet meer los. De rest mag zelf ontdekt, en gekoesterd worden. "Tall Texas Tales" is wat mij betreft één van de indrukwekkendste platen in het genre dit jaar. En werkelijk fantastische plaat die als een kroonjuweel op zijn toch al indrukwekkende oeuvre mag gelden.

Bob Cheevers is strongly associated with the progressive country scene that is centered around Austin, TX, but ironically, he is not a native Texan. However, Cheevers doesn't just write songs, in his work he pays strict attention to the detail. His albums have never met much commercial success, but the emotional level of his work consistently transcends sales figures and musical genres. He recalls the style of … Willie Nelson
-www.rootstime.be


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Inbred Records
Info: Hemifran