SASS JORDAN – FROM DUSK ‘TIL DAWN

De 47-jarige Canadese rockzangeres Sarah “Sass” Jordan groeide op in Montreal maar werd in het Engelse Birmingham geboren als dochter van een Franse universiteitsprofessor en een actrice-balletdanseres. Haar eerste stappen in de muziek zette ze als bassiste bij de formatie ‘Sweet Thunder’ en later werd ze zangeres bij de Canadese groep ‘The Pinups’. Midden jaren ’80 begon ze aan een solocarrière te sleutelen en daarbij hoorde ook het schrijven van eigen nummers. Zij was daarnaast één van de eerste vj’s, een presentatrice van muziekvideo’s op televisie.

Haar eerste soloplaat “Tell Somebody” werd in 1998 uitgebracht en leidde meteen naar een platina plaat waar ze ook nog een ‘Juno Award’ voor in de wacht kon slepen. Onder haar fans bevinden zich enkele beroemde namen, zoals de heren van KISS, Cheap Trick en Van Halen. Sass Jordan deelde tijdens haar carrière het podium met Aerosmith, Whitesnake, Carlos Santana, Joe Cocker, AC/DC en The Rolling Stones, vaak in het wat ruigere muziekwerk dus. Het leverde haar alvast geen windeieren op want ze verkocht meer dan één miljoen soloplaten in de voorbije 30 jaar.

In de periode dat ze haar tweede cd “Racine” moest promoten werd ze gevraagd als tegenspeelster van Bruce Willis in de populaire actiefilm ‘Die Hard 3’. Haar zangstijl wordt vergeleken met die van Maggie Bell en Janis Joplin, de in oktober 1970 aan een overdosis heroïne overleden zangeres wier leven Sass Jordan uitbeeldde als actrice in de succesvolle Broadway-musical ‘Love Janis’. Wij menen in haar rasperige vocale prestaties ook stukjes van de Scandinavische zangeres Hanne Boel en van Tina Turner terug te horen.

In 1994 volgde haar derde album “Rats” om dan vier jaar stil te blijven tot 1998 toen een nieuwe plaat getiteld “Present” verscheen. Daarna volgden nog “Hot Gossip” in 2000, een “Best Of Sass Jordan” in 2003. Het laatste studiowerk van Sass Jordan was het album “Get What You Give” in 2006.

Na een huwelijk en een verhuis van Los Angeles naar het Canadese Ontario is ze nu weer helemaal terug in de schijnwerpers met haar nieuwste plaat “From Dusk ‘Til Dawn”, een cd met tien songs waarvan er 9 door Sass Jordan en producer-gitarist en echtgenoot Derek Sharp - de huidige leadzanger bij ‘The Guess Who’ - werden geschreven plus één cover van de Tom Waits-klassieker “Ol’55”.

Opener “What I Need” en het daaropvolgende “Fell In Love Again” zijn stevige rocksongs waarin de wat hese stem van Sass Jordan alle hens aan dek moet brengen. Gelukkig kan ze ook mooie ballades aan zoals in het bluesy “Awake”, het jazzy “Love’n’Affection” en de alt-countrysongs “Lonely” en “Why Did You”. Het footstomping bluegrass-geïnspireerde werkje “Matter Of Time” behoort tot het beste wat we op “From Dusk ‘Til Dawn” hebben gehoord, maar eigenlijk kan je de gehele cd beluisteren zonder de skip-toets van je afstandsbediening. Een ex-rockchick wordt langzaamaan rockoma maar doet dat op deze nieuwe productie wel met héél veel stijl.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Kindling Music
Distr. : Warner Music Canada

Info: The Management Trust