MASSY FERFUSON – COLD EQUATIONS

Het stadje Seattle in de Amerikaanse staat Washington is al sinds jaar en dag de kweekvijver bij uitstek voor getalenteerde muzikanten, kwestie van crossfertilisatie tussen al die artiesten die elkaar steeds maar motiveren om nog nieuwer en nog beter uit de hoek te komen.

Eén van die tot op heden nog vrij onbekende bands uit Seattle wordt gevormd door de vier kerels van Massy Ferguson, een groep die in amper drie jaar tijd lokaal grote faam heeft verworven en waarvan wij een paar jaar geleden al een titelloze ep-tje mochten recenseren. Onze conclusie was toen al dat er grote verwachtingen mochten gekoesterd worden over het toekomstige werk van deze formatie rond zanger en bassist Ethan Anderson, gitarist en zanger Adam Monda, drummer Dave Goedde en keyboardspeler Tony Mann.

Hun echte debuutplaat is een full-cd geworden die internationaal gereleased wordt onder de titel “Cold Equations”. Massy Ferguson heeft zich toegelegd op alt-country en alt-rocksongs waarvan ze elf zelfgecomponeerde tracks op deze cd hebben opgenomen. De groep treedt veelvuldig op tot zelfs in Duitsland voor de daar gestationeerde Amerikaanse soldaten. Vorig jaar nog waren ze voor een korte tournee in Nederland en Duitsland en onlangs stonden ze ook in Mexico op het podium.

Hun rootsmuziek valt in de smaak bij een breed publiek en de meeste songs drijven op een catchy swing. Zo begint deze cd met het rockende “Breathing In”, gevolgd door een Americana-rocksong “Blind” in de stijl van groepen als The Jayhawks en Drive-By Truckers. De country- en alt-rockballads “Secondhand”, “Any Old One”, “The Wages Of …” en titeltrack “Cold Equations” etaleren de uitstekende vocale capaciteiten van Ethan Anderson.

Hun groepsnaam werd ontleend aan die van een landbouwtractorproducent, waarmee de jongens van Massy Ferguson willen aangeven dat ze zelf allemaal ook van eenvoudige afkomst zijn en vertegenwoordigers willen zijn van de gewone mensen die dagelijks hun werk doen zonder morren of opvallen. Hun frisse recht-voor-de-raap rocksongs werken alvast aanstekelijk op het gemoed van de luisteraar. Dynamische en krachtige rockers als “Gun Control”, “Bent” en “Powder Blue” nodigen uit tot meeswingen en hadden voor hetzelfde geld uit de koker van Tom Petty of Bruce Springsteen kunnen komen. In het nummer “The Ride” zingen ze over een vriend die zelfmoord pleegde door van een brug te springen. Ook dat zijn dingen uit het leven gegrepen en dus ideale onderwerpen voor songteksten van Massy Ferguson.

“Cold Equations” is een zeer aangenaam beluisterbare cd van vier gedreven muzikanten die onder de naam van een tractor op rockende en arbeidsintensieve wijze internationaal proberen door te breken. Het zou hen misschien wel eens kunnen lukken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Distr. : Sonic Rendezvous