BRUCE HORNSBY & THE NOISEMAKERS - LEVITATE

De Amerikaanse singer/songwriter Bruce Hornsby wordt geboren in Williamsburg in Virginia. Pas op 17-jarige leeftijd begint hij serieus aan een pianostudie. Hij studeerde muziek aan de Universiteit van Richmond, Berklee College of Music in Boston, Massachusetts en aan de Universiteit van Miami in Coral Gables, waarvan hij in 1977 afstudeerde. Hij verbleef nog een tijd in Los Angeles als studiomuzikant voor hij terug verhuisde naar Virginia.

In 1974 had Hornsby z’n eerste bandje, Bobby Hi-Test & the Octane Kids. Het oeuvre bestond uit covers van The Allman Brothers Band, The Band en Grateful Dead. Hij verzorgt regelmatig bar-optredens en wordt op een gegeven moment door Michael McDonald, een voormalige Doobie Brother, ontdekt en scoort met de single "The Way it is" uit 1986. Dit nummer -dat hij samen zong met zijn begeleidingsband 'The Range'- stond o.a. in de Verenigde Staten op nummer 1. Hierna had Hornsby nog bescheiden hits met ‘Every Little Kiss’ en ‘The Valley Road’ (uit het tweede album "Scenes From The Southside"). Hij scoort daarna geen echt grote hit meer en met geen enkel album weet hij nog te tippen aan het succes van "The Way it is".

Het derde en laatste album waarop Hornsby samenwerkt met The Range is "A Night On The Town" (1990) met de single "Across the River". In 1989 was de piano van Hornsby te horen op "The End Of The Innocence" van Don Henley, en in 1991 speelde Hornsby piano op Bonnie Raitt's "I Can't Make You Love Me". Verder werkte Hornsby mee aan albums van Bob Dylan, Robbie Robertson, Crosby Stills & Nash en Squeeze. Daarna gaat Hornsby op de solo-tour, maar zijn albums "Harbor Lights" (1993), "Hot House" (1995) en het dubbelalbum "Spirit Trail" (1998) zijn beduidend minder succesvol.

Hornsby is alshetware een typische ‘musician’s musician’, een man met een vlekkeloze techniek die een reeks wereldsterren begeleidde alvorens solo te gaan. De afgelopen jaren is Hornsby met zijn carrière een minder commerciële muzikale richting ingeslagen. Gaandeweg ging Hornsby meer in de richting van de bluegrass en de jazz. In 2006 verscheen de kroon op zijn werk: de box set "Intersections (1985-2005)", waarin op 4 CD’s en 1 DVD een fraai overzicht wordt gegeven van zijn carrière. Een carrière waarin de zanger/toetsenist met zijn gevoel voor melodieën en tekstueel talent in het verleden beloond werd met maar liefst drie Grammy's.

Met "Levitate" levert Bruce Hornsby zijn debuut af voor de Verve Music Group, zijn elfde release, waarop hij muzikale grenzen opzoekt met zijn Noisemakers, de band met wie hij de laatste jaren op tour is.
Naast JV Collier (bas), Sonny Emory (drums), John "J.T." Thomas (toetsen), Bobby Read (reeds) en Doug Derryberry (gitaren) blijft Hornsby's handelsmerk zijn eigen virtuoze pianospel op een plaat waarvan hij de essentie omschrijft als: "joyful noise".

Hornsby is een bijzondere pianist die aangenaam vele genres kan spelen. Voor hem hoeven geen hits meer, de muziek die hij nu maakt is nu meer geconcentreerd op de song zelf en de compositie. Dit wordt meteen duidelijk in de openende songs: "The Black Rats of London", een verhaal met een Amerikaanse geschiedenisles en "Prairie Dog Town", een song met een verrukkelijke melodie waar de Noisemakers even plaats maken wanneer Hornsby de dulcimer bespeeld. Beide tracks bevatten meer provocerende teksten, maar worden met humor dooreengevlochten.

Een song als "Cyclone" geschreven door Robert Hunter van de Grateful Dead (met wie Hornsby een part-time lid was in de periode 1990 -1992) doet me denken aan Hornsby's eerdere werk, maar de urban street vibe van de titeltrack, een versie van Hornsby's bijdrage aan Spike Lee's film "Kobe Doin' Work" (een 2009 documentaire over de basketball ster Kobe Bryant), toont Hornsby's flexibiliteit om zijn muziek steeds variërend te houden.

Verscheidene tracks komen van Hornsby's eerste musical, SCKBSTD. Songs als "Michael Raphael" en "Paperboy" vertonen dan ook excentrieke verhalen met chromatische structuren. Hiertegenover staan dan rockers zoals "Simple Prayer" en "Space Is The Place". Op deze laatste song krijgt hij niet alleen steun van zijn tweelingzonen/hiphoppers Russell en Keith, maar zorgt ook Eric Clapton voor een spetterende gitaarsolo.

Het laatste nummer "In The Low Country" omschrijft Hornsby als 'Southern slice of life' , een song die de vreugde van het leven uitstraalt. "Levitate" kunnen we dan ook aanschouwen als een zeer variërend geheel van deze blijvende liedjesschrijver, artiest en componist, Bruce Hornsby.


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Verve Music Group
Distr.: Universal Music

video