ROSIE FLORES – GIRL OF THE CENTURY

Volgend jaar wordt ze zestig jaar maar Rosie Flores uit Austin, Texas is nog altijd zeer jong van hart. Haar country en rockabillymuziek die geënt is op Mexicaans-Amerikaanse roots voegt hier en daar wat jazz, honkytonk en traditionale Tex-Mex toe. Ze heeft zich jarenlang een reputatie bij elkaar gespeeld in de traditionele rootsrockmuziek en stond in de afgelopen jaren op het podium met o.a. Butch Hancock (één van de Flatlanders) en de legendarische Wanda Jackson. Daarenboven werden songs uit haar repertoire geselecteerd voor de soundtrack van zeven films.

In opvolging van haar album ‘Christmasville’ uit 2005 verschijnt nu haar nieuwe en twaalfde studioplaat onder de titel “Girl Of The Century”. Begeleidingsformatie van dienst zijn de ‘Pine Valley Cosmonauts’, een collectief bestaande uit Tom Rae (van bij Neko Case), Jon Langford en Joe Camarillo, beiden ook twee Waco Brothers.

Lekker swingende rockabillysongs en countryrockers volgen elkaar in sneltreinvaart op en er staan enkele pareltjes in het genre op “Girl Of The Century”. Wij zijn behoorlijk gecharmeerd door “Halfway Home” met leuke backing vocals van de ‘Pine Valley Cosmonauts’ en onze cowboyboots schuifelen in het rond op songs als “This Little Girl’s Gone Rockin’”, “I Ain’t Got You”, de rock and roller “You’re The One” en “This Cat’s In The Doghouse”, een liedje dat ze samen met Patricia Vonne schreef.

Rosie Flores is nog steeds zeer ad rem en zingt en swingt als een jong veulen in de lentewei. Dat ze daarbij ook haar liefde voor jazz en blues laat horen in een nummer als “Dark Enough At Midnight” is mooi meegenomen. Zelf speelt ze meestal op de akoestische gitaar als er een countrysong wordt aangeheven zoals in “Little Bells” waar John Rice voor knap vioolspel zorgt.

De opvallendste track op deze nieuwe cd is haar coverversie van “Get Rhythm”, de Johnny Cash-song die door zovelen al werd gecoverd. Rosie Flores slaagt er in om een versie neer te zetten die nog iets toevoegt aan het originele werk van ‘The Man In Black’.

Onze favoriete song uit dit album is echter de Spectoriaanse ballade “Last Song” met topprestaties op vocaal vlak. Op de tweede plaats staat het duet “Who’s Gonna Take Your Garbage Out?” dat Rosie Flores samen met ‘Mekons’-gitarist Jon Langford zingt. En zet de walsende titeltrack “Girl Of The Century” dan ook maar meteen op plaats drie. Jon Langford tekende ook voor de productie van het gehele album en verdient daarvoor een eervolle vermelding in deze recensie. Gewoon knap werk.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Bloodshot Records
Distr. : Bertus