VIRGIL BRAWLEY - BOTTLE TREE

Blues heb je in soorten en maten. Je hebt snoeiharde elektrische blues en knusse akoestische blues. Virgil Brawley, frontman van zijn band, TheJuvenators, maakt al zo'n veertig jaar muziek, voornamelijk muziek die behoort tot de eerste categorie, maar met zijn nieuwste plaat is het wel degelijk de laatste categorie waar hij thuishoort. Dat wil overigens niet zeggen dat die muziek minder hard aankomt. Brawley weet juist met zijn ontspannen zang en relaxte maar zeer fijnzinnige gitaarspel een gevoelige snaar te raken bij de luisteraar. "Bottle Tree" klinkt op het eerste gehoor als intieme knusblues, maar een aantal draaibeurten later merk je dat de plaat nog meer diepgang heeft dan je op het eerste gehoor dacht.

Naast drie covers schreef Brawley vrijwel alle nummers zelf, maar blijft daarbij mooi in een bluestraditie uit de vroegere jaren. Soms hoor je ook gospel-invloeden, en de country is ook nooit ver weg. De basis wordt gelegd door Brawley en zijn subtiele maar toch puntige gitaarspel, maar de gastspelers voegen vaak iets toe dat de muziek extra spannend maakt. Luister maar eens naar "Sweet Josephine" waar hij op een prachtige manier de slide hanteert. Op andere nummers speelt hij naast de akoestische gitaar ook dobro zoals in het meest country getinte nummer "Eudora's Jitnet". Maar steeds alles in dienst van de liedjes.

Brawley speelt inderdaad prachtig en genuanceerd resonator gitaar of slide en wordt daarbij subtiel en zeer effectief ondersteund, maar daarnaast zingt hij op een onopvallende manier heel goed, hetgeen ons brengt bij de derde uitschieter van deze plaat, de titeltrack. Grote klasse, en dat geldt zeker ook voor de andere eigen nummers.

Vanaf het begin, het Taj Mahal achtige "White House Blue", via het intense "Solid Ground", de Delta blues van "Delta Woman Blues" tot en met de fraaie slotsong, "Needed Time" een cover van Sam Hopkins is dit een absoluut topalbum. Het zou erg jammer zijn als dit intieme meesterwerkje alleen door gitaarliefhebbers zou worden opgepikt.

 

Artiest info
Myspace  
video  

Label: Circle J Records
CD Baby