MARK STEPAKOFF – SOME ASSEMBLY REQUIRED

De uit het Amerikaanse Boston afkomstige singer-songwriter Mark Stepakoff heeft met de cd “Some Assembly Required” zijn derde album afgeleverd. Met een vette knipoog naar de cynische en humoristische teksten die we ook van Warren Zevon kennen zingt hij op deze plaat elf zelf gecomponeerde liedjes in een stijl die we zouden omschrijven als nauw aanleunend bij John Prine.

De songs op dit door Tom Eaton geproduceerde album worden gedragen door de door Mark Stepakoff zelf gespeelde akoestische gitaar, tesamen met de viool- en mandolineklanken van respectievelijk Joyce Andersen en Sean Staples.

Zijn spelen met woorden en de recht-voor-de-raap teksten zijn wellicht het handelsmerk van Mark Stepakoff. Grappig wordt het zelfs in liedjes als “Some Assembly Required” en “Vicarious”. Een hilarische ode aan het moeilijk verteerbare ontbijt na een zware kater valt te beluisteren in de Tex-Mex song “Huevos Rancheros” en in “Dead Man’s Hand” denken wij onwillekeurig aan Howe Gelb, die andere weirdo in de hedendaagse muziekbusiness.

Het koppelen van humor aan het schrijven van songteksten is eigenlijk een zeer moeilijke combinatie maar blijkt niet echt een probleem voor Mark Stepakoff. Getuigen daarvan zijn hilarische songs als “Liquor Don’t Lie” en “Sleepin’ On the Sofa”.

Aan het einde van deze cd staat naar onze mening de beste song: “When Vernon Moved From Tupelo” is een trage song waarin hij het verhaal brengt over de verhuis van Tupelo naar Memphis van de toen 13-jarige Elvis Presley. Een heerlijk nummer met prachtig vioolspel en even mooie harmony vocals van Joyce Andersen.

Reeds voordat deze cd op de markt kwam ontving Mark Stepakoff vier Awards als songwriter voor 2 songs die later op het album een plaatsje kregen. Daaronder waren er belangrijke erkenningen van professionals in de muziekbusiness via drie Awards voor “When Vernon Moved to Tupelo”: van de ‘John Lennon Songwriting Contest’, van ‘The Great American Song Contest’ en van de ‘Dallas Songwriters Association’, evenals een prijs voor het nummer “Little Black Dress” van het ‘American Songwriter Magazine’.

Met zijn vorige plaat “There Goes The Neighbourhood” effende hij het pad als singer-songwriter en met dit album “Some Assembly Required” bevestigt Mark Stepakoff dat men voor hem alvast een vaste plaats mag reserveren tussen de grotere liedjescomponisten van deze eeuw.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
   

CD Baby