JOHNNY CLARK & THE OUTLAWS - TWO TEARS IN A BUCKET

Als je, zoals Johnny Clark, met zijn echte naam Hans Klerken, in Tegelen geboren bent, lijk je wel voorbestemd om bluesrock te gaan spelen. Het bekende bluesrock festival dat daar jaarlijks plaats vindt, is ook dit jaar weer net achter de rug. De 26ste editie reeds. Als jong kereltje stond Johnny dan ook buiten aan de omheining om de bluesartiesten aan het werk te horen en er een glimp van kunnen op te vangen. Via het optreden van Rory Gallagher daar kwam hij in contact met de muziek van Alan Haynes, Johnny Winter en Stevie Ray Vaughan, gitaristen die hij enorm bewonderde. Toch was het pas in 1989, op 21 jarige leeftijd, dat hij voor 't eerst een gitaar ter hand nam. Wat later speelde hij in zijn eerste bluesband, maar het was pas toen hij in 1994 de Bullfrog Bluesband oprichtte dat hij ook zijn eigen muziek kon gaan maken en zijn eigen stijl begon te creëren.

Veertien jaar lang leidde hij de Bullfrog Blues Band en reisde hij doorheen heel het land en bracht drie cd's uit tussen 2000 en 2005. Maar het is pas nu dat hij met zijn "Outlaws" zijn muziek een andere richting wil geven. een powertrio, dat is Johnny Clark en zijn twee Outlaws, zijnde "Ray", de bassist met zijn volledige naam Pasqual Ramon Oostenrijk en "Thumper" of Theo Outhuijse, de drummer.

Met "Two Tears In A Bucket" laat Johnny horen dat hij en zijn Outlaws, verder gaan dan het doordeweekse bluesrock- idioom. Véél verder, dit is dan ook een zeer afwisselend geheel geworden, met alles wat er bieden valt binnen het bluesgenre, maar ook wat roots-rock en zelfs een wat punky new wave, eighties klinkende song, de titelsong "Two Tearts In A Bucket". Maar natuurlijk blijft de hoofdmoot van dit album lekker klinkende blues, met songs als de ontspannen instrumental "Outlaw Shuffle", een track die met gast Mike Roelofs' Hammond een extra dimensie erbij krijgt.

Johnny Clark schrijft sterke songs, al merken we in de liner notes dat hij een drietal maal hulp kreeg van Dede Priest. Een van die songs "From Da South" is een van mijn lievelingsnummers, een heerlijk boogieritme met bijna gesproken tekst en een Texaans sfeertje. Hier en daar krijgen we bovendien een flinke scheut soul door onze bluescocktail gemengd, iets waar Johnny's stem absoluut geen moeite heeft, luister maar naar "Feel So Good", and you'll feel good too!

Neen, de jaartjes speelervaring van de drie zorgen ervoor dat die trio een echt power trio is, dat live binnenkort waarschijnlijk menige zaal en festival naar zijn hand zal zetten.

(RON)

JOHNNY CLARK & THE OUTLAWS LIVE
November, 20 2009 08:00 PM - IDUNA POP STAGE - Drachten
December, 19 2009 09:00 PM - Bibber Blues Festival - Eersel

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Creeping Fig Records