MIKE & THE RAVENS – NO PLACE FOR PRETTY

In de jaren ’60 waren Mike & The Ravens één van de vele obscure garagerockbandjes die de buurt onveilig maakten, een paar singeltjes bij elkaar speelde en er opnieuw mee ophield. Het lijkt dan ook een beetje ongelooflijk dat deze 5 heren elkaar na 45 jaar terug opzochten en samen aan het idee van een nieuwe plaat gingen werken. Het was journalist en producer Will Shade die op het idee van de reünie kwam en de vijf originele bandleden tot dit avontuur wist te overhalen.

Mike Brassard is de leadzanger en ritmegitarist, de broers Bo en Steve Blodgett spelen respektievelijk leadgitaar en orgel, Brian Lyford beroert de basgitaar en Peter Young de ezelsvellen op het drumstel.

Hun debuutplaat “Noisy Boys” van 4 decennia geleden was het vertrekpunt voor de tien nummers die ze voor deze cd “No Place For Pretty” weerhouden hebben. Op deze cd staan vijf nooit eerder opgenomen liedjes uit de beginjaren zestig en vijf nieuw gecomponeerde songs.

De originele Fender- en Gibsongitaren, de good old Rickenbacker-basgitaar, de originele sixties drumkit en het nog altijd even leuk klinkende Hammond B3-orgeltje werden met veel liefde en plezier terug bespeeld in de studio en binnen de kortste tijd waren de opnamen voor deze cd afgerond.

Swingende en stuwende rock and roll is wat je als luisteraar van deze plaat mag verwachten. Het samen een stuk over de 200 (eerder tegen de 300) jaar oude kwintet heeft door de jaren niet veel van zijn pluimen verloren. De haren zijn wel veel korter geworden en ook de kleur veranderde geheel naar grijs of wit maar stevige rocksongs spelen kunnen ze nog even goed als in ‘den goeden ouden tijd’.

Rock op speed kan je horen in zowat elke song en de gitaren scheuren in “Keys To The Car”, “Sister Raeven”, het instrumentale surfrocknummer “Riptide” en “Unhand Me!”. Leuk wordt het zelfs helemaal in het grappige “Dum Doovi” en in “Shame, Shame, Shame, Shame, Shame” waarin ze een ‘Bo Diddley’-riff hebben gestoken.

“No Place For Pretty” is een cd die als een rockdocumentaire over deze Mike & The Ravens mag worden beschouwd. De kans dat er nog nieuw werk van deze heren zal volgen is dermate klein dat dit album wel eens tot een echt collector’s item zou kunnen uitgroeien.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Zoho Music