JAY GAUNT - BLOWN AWAY

Jay Gaunt uit San Francisco begon met bluesharp te spelen op zijn twaalfde. Dat is slechts drie jaar geleden. Op het moment van opname was hij 14, nu 15. Hij kreeg een fascinatie voor de blues, vooral dan mondharmonica en alles wat er mee te maken heeft. Dat was ten tijde van de eerste Blues Brothers film en vooral Dan Akroyd als Elwood Blues maakte een enorme indruk op hem. Toen hij de kans kreeg om Dan in levende lijve mee te maken tijdens een concert van Chick Willis en Dwight Edwards in het Opus Theater in Juni van het jaar 2006, greep hij die. Jay speelde ondertussen al een tijdje mondharmonica en "Elwood" riep hem op het podium tot zijn grote verrassing.

Vanaf dat moment veranderde zijn leven. Hij wist dat hij een echte bluesharpspeler wou worden. Pure blues was wat hem aantrok en hij stortte zich dan ook op alles wat hij kon bemachtigen van zijn illustere voorgangers als James Cotton, Sonny Boy, Little Walter, maar ook de jongere generatie natuurlijk;Jason Ricci en Dennis Gruenling werden zijn rolmodellen. Van de echte blues ging het langzamerhand naar jazz, soul, funk en rock, nieuwe elementen die in zijn stijl opduiken tegenwoordig. Maar niet enkel naar de mondharmonicaspelers luistert Jay nu . Zijn interessesfeer is heel wat ruimer.

Tussen de artiesten die hij momenteel in zijn vizier heeft, vinden we Jimi Hendrix, John Coltrane en Donny Hathaway. Jay wil immers als jonge artiest de mondharmonica in andere richtingen sturen. Geen gemakkelijke opdracht natuurlijk, een instrument als de mondharmonica leent zich niet tot zoveel vernieuwing. Toch heeft Jay Gaunt met zijn debuut meteen indruk op ons weten te maken met zijn nummers. Wetende dat hij slechts enkele jaartjes bezig is, maakt hem tot een van de meest belovende harpers voor de toekomst.

Ed Ivey zorgde voor de productie en scheef bovendien enkele nummers, terwijl hij ook nog op meerdere nummers de gitaar hanteert. Met geslaagde en uitstekend gebrachte covers van onder meer Jimmy Reed (My First Plea), Muddy Waters (Rollin' and Tumblin) Albert Collins (Don't Loose Your Cool) en Little Walter (Sad Hours) plus enkele zelf geschreven songs en wat minder bekend werk vult hij deze cd met sterke bluesharp tracks. Alle nummers vallen op door hun volle, warme sound, boordevol emotie. De maturiteit waarmee hij dit alles reeds brengt is bijna ongelofelijk. Een naam die binnen enkele jaartjes zonder twijfel tot de top zal behoren!

(RON) 

Artiest info
Website  
Myspace  

video

Info: Blind Raccoon