MARIANNE DISSARD - L’ENTREDEUX

Tijdens het recente concert van Calexico in de AB te Brussel nam zangeres Françoiz Breut nog de honneurs waar om de Franstalige teksten in 2 Calexico-songs te komen declameren. Maar op de originele versie van “Ballad Of Cable Hogue” uit hun plaat “Hot Rail” van 2000 is het een andere zangeres die voor het zangwerk in Molière’s taal zorgt. Haar naam is Marianne Dissard en zij is sindsdien een muzikale protégé van Calexico-boegbeelden Joey Burns en John Convertino. Geboren uit Franssprekende ouders in de streek rond de Pyreneeën maar sinds haar 16e levensjaar wonend in Tucson, Arizona kon Marianne Dissard een beroep doen op haar beroemde stadsgenoten om samen aan haar debuutplaat “L’Entredeux” te werken.

Songs werden samen geschreven en zang-, gitaar- en drumwerk op deze plaat werden grotendeels door de jongens van Calexico verzorgd. Twee jaar geleden verscheen die plaat al in demoversie naar nu is er de volwaardige studioplaat. De muzikale stijl van deze getalenteerde zangeres is een mengelmoes van Frans chanson en Americana-muziek en alle poëtische songteksten worden in een perfecte Franse taal gepresenteerd. Een uitgebreide serie topmuzikanten uit de werkomgeving van Joey Burns droeg hun steentje bij aan de realisatie van dit mooie album. Marianne Dissard heeft in haar opvoeding ook een behoorlijke portie Franstalige songs te horen gekregen en zingt de nummers in een stijl die sterk Gainsbourg-schatplichtig is en de nog prille Jane Birkin in herinnering roept.

“L’Entredeux” bestaat uit 12 liedjes waarvan Marianne Dissard er 9 samen met Joey Burns schreef.De cd werd ook door Burns geproduceerd. De teksten van de songs dateren al vanuit 2004 toen zij na het mislukken van haar huwelijk met zanger Naïm Amor op een hotelkamertje haar verdriet zat te verbijten. Deze ex is ook nu nog samen met de zangeres verantwoordelijk voor 3 liedjes op deze plaat: “L’Embellie”, “Flashback” en “Ce Visage-Là”. De onderwerpen die bezongen worden handelen over “L’Entredeux”, de tussenruimte die ontstaat tussen twee culturen, twee landen, twee talen en twee liefdes. Dingen waarover Marianne Dissard met kennis van zaken kan spreken. Ze doet dat veelal op een fluisterende wijze alsof ze behoedzaam wil zijn om de luisteraar te storen of om teveel zijn aandacht op te eisen.

Het nummer “Les Draps Sourds” straalt een bluesy Parijse sfeertje uit dat nadien nog eens prachtig herhaald wordt met een accordeon à la Parisienne in een jazzy versie van deze song. De zwoele en zuchtende wijze waarop songs als “Sans-Façon” en “Merci De Rien Du Tout” gebracht worden accentueert het melancholische in de liedjes van Marianne Dissard. In het nummer “Les Confettis” is naar ons gevoelen de Calexico-sound het meest nadrukkelijk aanwezig, maar we kunnen zeker niet stellen dat dit een extensie van een Calexico-plaat is. Alle eer voor de kwaliteit van “L’Entredeux” moet naar Marianne Dissard zelf gaan.

(valsam)

 

 

MARIANNE DISSARD LIVE

On tour in Europe with Sergio Mendoza/drums-piano (calexico), Brian Lopez/guitar (calexico), Olivier Samouillan and Rob Hecht / violins and Geoff Hidalgo/bass

November, 13 2009 08:00 PM - Paard (Paris Appelle festival) - Den Haag (NL)
November, 14 2009 06:00 PM - Mezz , Breda (NL)
November, 20 2009 08:00 PM - Rex Schouwburg , Mol
November, 23 2009 08:00 PM - Cultuurcentrum, Mechelen (BE)
November, 24 2009 08:00 PM - Charlatan, Gent (BE)

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

interview

Label: Black & Tan Records