DELTA MOON - HELLBOUND TRAIN

Sinds meerdere jaren is Delta Moon één van onze favoriete bands, en dat is vooral te danken aan het feit dat dit fijne groepje niet één, maar twee sterke slide gitaristen in zijn rangen telt. Als slide liefhebber worden we op die manier dan ook dubbel verwend. Toen ik dan nu hun cd "Hellbound Train" in de handen geduwd kreeg, was ik in de veronderstelling dat ik te maken had met een "Best of", want het label Blues Boulevard is daarin gespecialiseerd. Met hun cd "Howlin At The Southern Moon" was dat echter nog niet zo lang geleden gebeurd, en groot was dan ook mijn verwondering (en vreugde) toen ik merkte dat het hier ging om compleet nieuw materiaal van deze heren uit Georgia.

Vorig jaar toerde Delta Moon door een gedeelte van Europa: Duitsland, Scandinavië en Italië werden aangedaan, en de twee gitaristen Tom Gray en Mark Johnson hadden graag ook Nederland en België aangedaan lieten ze ons weten. Tevergeefs echter, geen boekingen hier, maar wat niet is kan nog komen, want in 2010 willen ze graag opnieuw door Europa toeren. Hopelijk is er nu iemand die ze naar hier haalt want hun aan het werk zien lijkt heerlijk (zie clip).

Southern swamp, met zoals gezegd twee mooi klinkend slidegitaren en daar bovenop de berookte gravelstem van Mark Gray, het is me wat! Natuurlijk worden er overal in de pers vergelijking gemaakt met de Stones en Allman Brothers, waarschijnlijk door de dubbele gitaarbezetting, maar Delta Moon is vooral Delta Moon. Slide over resonator en slide over banjotokkels, dubbelgelaagde slides die zich door mekaar weven, het klinkt allemaal even smeuïg en lekker zuiders. Af en toe doen ze me denken aan North Mississippi All Stars, maar hun nummers zijn wat meer laid- back, zeker de stem van Mark straalt een zekere rust uit. Zo is "Get Gone", een heerlijke relaxte song, met een banjo op de achtergrond, en daarover de rustig kabbelende slidetonen en Mark's vertellende stem. Fred Mc Dowell's "You Got To Move" krijgt hier ook een indringende, diepgaande bewerking.

Tom Gray schreef echter de meeste songs en laat er geen twijfel over bestaan dat hij de "Blues Songwriter Of The Year" award vorig jaar terecht gewonnen heeft. Luister maar naar "Stuck In Carolina" bijvoorbeeld. Neen, verder geen woorden meer aan verspillen, dit is Southern roots op zijn opperbest, neem dat maar van ons aan!

(RON) 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Blues Boulevard
Distr.: Music Avenue

video