CHRIS REA - STILL SO FAR TO GO... THE BEST OF CHRIS REA

Chris Rea, voluit Christopher Anton Rea, geboren op 4 maart 1951, Middlesbrough (Engeland) is één van de grootste artiesten die Groot-Brittannië ooit voortbracht. Chris Rea begon zijn professionele carrière in de jaren '70 in een bandje met David Coverdale. Dit bandje heette “The Beautiful Losers” en deed zijn naam eer aan, want de band ging door gebrek aan succes uit elkaar. Terwijl David Coverdale de hardrock in ging (Whitesnake), ging Chris Rea juist de rustige kant op van singer/songwriter. In 1974 had Chris Rea zijn eerste single "So Much Love". In 1978 kreeg Rea een platencontract en de platenmaatschappij wilde eigenlijk dat hij zich Benny Santini noemde, maar hij zag dat niet zitten. Chris Rea bleef dus gewoon Chris Rea en dat is hij eigenlijk altijd verder gebleven. In 1978 verscheen trouwens het eerste soloalbum met de titel "Wathever Happened To Benny". Een van de hits op die plaat was zijn doorbraaknummer "Fool (If You Think It's Over)".

In de jaren die volgende maakte hij een aantal mooie platen, maar die werden geen van allen erg grote commerciële successen. Tot hij een liedje schreef over z'n dochtertje Josephine. "Josephine" werd een wereldhit en de start van een internationale carrière. En het album "On The Beach" (1986) maakt dat zijn naam als maker van mooie liedjes definitief gevestigd werd. Zijn donker krasse zangstem en wat lome manier van zingen is inmiddels z'n handelsmerk geworden, maar ook zijn gitaarkunsten worden geroemd. In 2001 leek het even mis te gaan met Rea toen hij een zware operatie moest ondergaan, want hij was op sterven na dood. Chris Rea was zo ziek dat een 16 uur durende operatie zijn leven moest redden. Niets werkte meer in zijn lichaam. Zijn alvleesklier werd verwijderd, maar hij overleefde dit en zag het 'muzikale licht'. Dit uitte hij met het monsterproject "Blue Guitars" (2005). Hiermee verlaat hij de mainstream en stort zich op de roots van de gitaarmuziek: 'de Blues', de muziek waar het veertig jaar eerder allemaal mee begonnen was.

Chris Rea die ook in 2005 bekend maakte dat hij zijn laatste tour, "The Farewell Tour" ging maken kan en wil de muziek niet los laten. Want nu verschijnt het album "Still So Far To Go – The Best of Chris Rea" en op de planning staan ook een nieuwe tournee en een studioalbum dat volgend jaar zal verschijnen. Het lukt hem dus niet om helemaal afscheid te nemen van het touren en zijn publiek. "I love being on tour. That’s the best job in the world, if only I had a different body," aldus Rea. "My state of health can deteriorate any moment, however, which is why I simply had to find a different way of working". Met een andere manier van werken is het voor hem perfect mogelijk zijn muzikale weg verder te zetten.

In de bijna 40 jaar die zijn muzikale loopbaan inmiddels omspant is deze zanger/slidegitarist vele muzikale paden ingeslagen en heeft hij gaandeweg een ontzagwekkend groot oeuvre opgebouwd. In welke richting de muziek van Chris Rea zich ook bewoog, op alle platen waart zijn geest vanaf de eerste noten onmiskenbaar rond. Na muzikale projecten en zijn vorige goed onthaalde studioalbums komt hij nu weer met een dubbel-cd met greatest hits: "Still So Far To Go – The Best of Chris Rea". Op dit album staan twee nieuwe nummers, "Come So Far, Yet Still So Far To Go" en "Valentino" die op single worden uitgebracht. Chris Rea heeft vele hits op zijn erelijst staan. "Fool (If You Think It's Over)", "On The Beach", "Let's Dance", "Josephine", "Stainsby Girls", "Working On It", "'The Road To Hell (Part 2)", "Auberge", "God's Great Banana Skin", "Julia en "I Can Hear Your Heartbeat" zijn maar enkele songs die hem onsterfelijk maken. Deze twee cd’s nemen je dan ook door de carrière van één van de grootheden uit de geschiedenis van de popmuziek. Een mooi hebbedingetje met vele minuten heel veel mooie muziek.

Chris Rea live zien kan hier:
4 maart 2010 in Vorst Nationaal, Brussel
5 maart 2010 in Heineken Music Hall, Amsterdam

 

 

TRACKLIST

CD 1

1. Fool (If You Think It's Over)
2. On The Beach
3. Let's Dance
4. Diamonds
5. Loving You
6. I Can Hear Your Heartbeat
7. I Don't Know What It Is But I Love It
8. Stainsby Girls
9. Josephine
10. It's All Gone
11. Loving You Again
12. Joys Of Christmas
13. Driving Home For Christmas
14. Working On It
15. Tell Me There's A Heaven
16. Heaven
17. Looking For The Summer
18. Come So Far, Yet Still So Far To Go*

CD 2

1. The Road To Hell (Part 2)
2. Auberge
3. Winter Song
4. Nothing To Fear
5. God’s Great Banana Skin
6. Julia
7. You Can Go Your Own Way
8. When Grey Skies Turn To Blue
9. The Blue Café
10. New Times Square
11. Stoney Road
12. Easy Rider
13. Blue Street
14. Somewhere Between Highway 61 & 49
15. Shadow Of A Fool
16. Valentino*
 

Artiest info
Website  
Label: Rhino  

Distr.: Warner